nieuws

Elektrisch bevriezen van water- en cv-leidingen

bouwbreed Premium

Met een nieuwe set van Arctic, een produkt van Wavecare Limited te Oakham, Rutland in Engeland, is het mogelijk om waterleiding- en cv-pijpen van 35 tot 61mm.

plaatselijk te bevriezen. Deze methode bespaart tijd en moeite, omdat het bij onderhoudswerkzaamheden niet meer nodig is het complete leidingstelsel leeg te laten lopen.

Ook hoeft de hoofdkraan niet gesloten te worden; andere gebruikers merken dus niets van de werkzaamheden. Bij cv’s is het wel nodig de pomp uit te schakelen. Twee ijsblokkades aan weerszijden van het te repareren gedeelte zijn gewoon lijk voldoende. Wavecare Ltd.

is naar eigen zeggen wereldleider op het gebied van produkten voor het lokaal bevriezen van leidingen. De snel groeiende firma exporteert echter totnogtoe niet naar Nederland.

Het bevriezen gebeurt met Arctic Spray, Polar Gas of elektriciteit. Met de Arctic Electric1 set zijn leidingen tussen 8 en 35 mm. binnen enkele minuten te bevriezen. De nieuwe set, Electric2, is geschikt voor grotere diameters.

De verkregen ijsblokkade is tot 24 uur houdbaar, en is ook ook zonder toezicht betrouwbaar.

Hulpmiddelen

De Electric sets worden geleverd met alle hulpmiddelen, zoals lijmklemmen om het koelblok op de leiding te bevestigen en siliconengel om onregelmatige vormen van leidin gen (bijvoorbeeld door roest) op te vullen. Het systeem is bruikbaar voor pijpen van koper, staal, ijzer, kunststof of lood. Ook warmwaterleidingen zijn te bevriezen.

Het Arctic Polar systeem werkt niet met elektriciteit maar met gas.

Het meest uitgebreid is systeem 3000, voor pijpen tussen 8 en 54mm. Rond de leiding wordt een manchet gebonden en geinjecteerd met gas. Met behulp van een bijgeleverde weegschaal is de nodige hoeveelheid (vloeibaar) gas eenvoudig af te wegen.

De derde manier om leidingen lokaal te bevriezen is met Arctic Spray. De manchet wordt niet met gas maar met Spray geinjecteerd. Het effect is bevriezing binnen vijf minuten.

Reageer op dit artikel