nieuws

‘Duurzaam bouwen met geverfd hout realiteit’

bouwbreed Premium

‘Duurzaam bouwen met geverfd naaldhout is geen utopie, maar realiteit.’ Dat zei Wim Willemsen stafmedewerker van Akzo Coatings BV Nederland op de Houtdag’93. ‘Er valt nog wel wat te doen aan de afvalproblematiek van verf, maar we zijn op de goede weg.’

‘Kwaliteitszorg- en milieusystemen geintegreerd ondersteunen is onze doelstelling. Onze verwachting is dat er, weliswaar met de nodige inspanning, een goede toekomst is weggelegd voor gevelelementen van naaldhout.

Behalve dat de verfindustrie er mede voor heeft gezorgd dat minder milieubelastende verfprodukten worden toegepast in de timmerfabrieken, heeft ze ook haar steentje bijgedragen door mee te denken over het afronden van scherpe hoeken bij raamkozijnen, het blijvend afgedicht houden van de verbindingen van beglazingssystemen en dergelijke. Gelukkig vindt er meer en meer terugkoppeling plaats tussen verfindustrie en timmerfabrikanten.”

Onderhoud

‘De periode van sloop en vervanging van complete kozijn- en gevelelementen ligt goeddeels achter ons’, zo sprak Willemsen. ‘Het blijkt dat met deelvervanging of reparatie en het vervolgens goed onderhouden van kozijnen, ramen en deuren, deze weer voor een lange periode goed ke functioneren. Voor dit reconditioneren is inmiddels een aantal systemen ontwikkeld. Zo hebben wij het Sikkens-reparatieplan. Dit biedt oplossingen voor het opnieuw afdichten van verbindingen, het herstellen van beglazingssystemen, het vervangen van door houtrot aangetast hout, het afronden van scherpe kanten en het verduurzamen van het hout door middel van boorzuurpillen. Na deze werkzaamheden kan weer worden geschilderd met minder milieubelastende verf. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar het nog verder terugdringen van het gehalte aan oplosmiddelen. Die moeten het liefst tot nul worden teruggebracht.

Ook moet gezocht worden naar methoden om de levensduur van verfsystemen te vergroten. Daardoor kan de onderhoudsfrequentie worden verminderd, waardoor het milieu in gelijke mate minder wordt belast.”

Reageer op dit artikel