nieuws

CBS: waarde verleende bouwvergunningen daalt

bouwbreed Premium

De waarde van de verleende bouwvergunningen is in de eerste tien maanden van 1993 gedaald met 7% ten opzichte van dezelfde periode in 1992. Wordt alleen gekeken naar de maand oktober dan bedraagt de daling 10%.

Dit blijkt uit de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal is er tot en met oktober dit jaar voor een bedrag van f. 20,1 miljard aan bouwvergunningen verleend. In 1992 was dat f. 21,7 miljard. Onderverdeeld naar sectoren bedroeg de waarde van de verleende bouwvergunningen in de herstel- en verbouw f. 2 miljard (in 1992 f. 2,5 miljard), in nieuwbouw, herbouw en uitbreiding in de woningsector f. 10 miljard (in 1992 f. 9,5 miljard), in de marktsector f. 5,5 miljard (in 1992 f. 7,6 miljard) en in de budgetsecor f. 2,6 miljard (in 1992 f. 2,2 miljard).

De grootste daling doet zich dus voor in de marktsector. De waarde van de verleende bouwvergunningen daalde voor zowel agrarische gebouwen als bedrijfsgebouwen voor de nijverheid met 30%. Voor bedrijfsgebouwen voor handel en verkeer bedroeg de daling 25%. Wordt naar de regios gekeken dan kan worden opgemerkt dat de waarde van de bouwvergunningen met name in de Noord-Oostelijke provincies een grote stijging heeft doorgemaakt. Drenthe staat aan kop met een stijging van 38%, gevolgd door Overijssel met een stijging van 14%. In Gelderland en Groningen was de stijging 6%, in Noord-Brabant 5% en in Friesland 4%.

De waarde daalde fors in de provincies Utrecht en NoordHolland, respectievelijk met 29% en 26%. Zuid-Holland beleefde een daling van 11%.

In Zeeland daalde de waarde met 5% en in Flevoland met 2%. Vandaag komt het CBs met de cijfers over de woningbouw in oktober en de bouwobjecten in voorbereiding, derde kwartaal 1993.

Reageer op dit artikel