nieuws

Besluitvorming trace hoge snelheidslijn vertraagd

bouwbreed

De besluitvorming over het trace voor de hoge snelheidslijn (hsl) tussen Antwerpen en Rotterdam wordt opnieuw met een aantal maanden vertraagd. Pas komend voorjaar kan er een voorstel naar de Tweede Kamer.

De oorzaak is dat er nog het nodige overleg gevoerd moet worden om Belgie ervan te overtuigen dat het trace langs de E19/A16 langs Breda de beste oplossing is, aldus minister Maij op een CDA-bijeenkomst.

Zij meldde dat bij het doorrekenen van het voorkeurstrace van de Belgen, het afgelopen voorjaar, is gebleken dat dit trace langs Roosendaal slechts twee hoge snelheidtreinen per uur door Vlaanderen toelaat.

Volgens de minister scoort haar favoriete trace langs Breda op alle punten hoger. Per uur ke er vier a vijf hoge snelheidstreinen van en naar Schiphol over rijden.

Minister Maij weerlegde de kritiek van burgemeester Nijpels van Breda tegen dit trace, dat Breda aan de westrand zou afsnijden van een verdere uitbreiding. Een groot winstpunt ziet zij in de directe verbinding die Breda per spoor met Antwerpen krijgt. Volgens haar ke er elk uur twee shuttle-treinen over het zelfde spoor richting Antwerpen rijden. Daarmee komt er een veel snellere verbinding tussen de Brabantse stedenrij en Arnhem met Noord-Belgie, aldus de minister.

Tunneldak

Ze meldde ook dat het hoge snelheidsspoor tussen Prinsenbeek en Breda onder de A16 door zal gaan, wat een tunneldak impliceert, en zover mogelijk van de stad zal gaan lopen.

Minister Maij heeft zich tijdens een bespreking met het gemeentebestuur van Prinsenbeek ervan laten overtuigen dat het punt waar de verbreding van de A16 tot twee keer drie-rijstroken aansluit op de dubbelbaansweg, wat verder van Prinsenbeek moet komen.

Zij voorzag daarbij geen overkomelijke financiele problemen.

Zij sprak de hoop uit dat de procedure voor deze wegverbreding niet zal verzanden. Zij verwacht dat verdere verbreding van deze zeer druk bereden noord-zuidroute rond het jaar 2000 in kaart gebracht kan worden en dat die stapje voor stapje verwezenlijkt zal worden.

Reageer op dit artikel