nieuws

Belgische hypotheekverleners ontketenen weer rente-oorlog

bouwbreed

De hypotheekverleners in Belgie hebben een nieuwe rente-oorlog ontketend. De bank van de christelijke arbeidersvereniging BAC en de Generale Bank gaven zopas het startsein voor de nieuwe rente-oorlog door het percentage van hun bouwleningen van boven de 7 procent te verlagen tot 6,9 procent.

Prompt reageerde een van de belangrijkste concurrenten op deze markt, de spaarbank Argenta, door daar nog eens 0,2 procent onder te duiken tot 6,7 procent.

Hierbij gaat het om hypotheekleningen met een rente, die om de vijf jaar wordt herzien. Verwacht wordt dat deze week meer banken en hypothecaire instellingen hun bouwleningen goedkoper zullen maken. Maar nu reeds gaat het om het laagste tarief sedert dertig jaar. De goedkopere bouwleningen zijn het gevolg van de algemene trend tot rente-daling, die nu al verschillende weken aanhoudt. Voor leningen met een vaste looptijd van tien jaar ligt het tarief (nog) boven de 7 procent. 7,4 procent bij de Generale Bank, 7,2 procent bij Argenta om enkele voorbeeldenm te noemen.

Flink in beweging

De markt van de hypotheekrente is al twee jaar flink in beweging in Belgie. Begin 1992 beet de Generale Bank de spits af door met het oog op de jaarlijkse grote bouwbeurs Batibouw in Brussel tot een toen spectaculaire daling van de hypotheekrente te besluiten tot 8,6 procent. De concurrentie volgde onmiddellijk en dook in sommige gevallen onder het tarief van de initiatiefnemer.

Begin dit jaar was het weer raak. De Generale Bank verlaagde de rente op bouwleningen tot 7,25 procent. Het Gemeentekrediet en Argenta volgden weer meteen. Argenta verlaagde de rente tot het magische getal van 7 procent.

Toen reeds werd in de sector voorspeld dat het niet lang meer zou duren of verschillende banken zouden ook dat laagterecord verpulveren. De Generale Bank koppelt overigens wel een voorwaarde aan de lage rente van 6,9 procent.

De klant moet een zichtrekening bij de bank openen en zijn salaris elke maand automatisch op die rekening laten storten. Tevens moet hij beloven de Generale Bank als ‘huisbankier’ te nemen. De verplichting voor de klant om ook zijn verzekeringspakket onder te bengen bij de Generale Bank werd geschrapt omdat een Brusselse rechtbank deze kopperverkoop heeft verboden.

Verwacht wordt dat ook de Kredietbank en de Bank Brussel Lambert (BBL) hun bouwleningen nu snel goedkoper zullen maken. Voor de bouw zelf is de renteverlaging een goede zaak. Als gevolg van het zwaar omstreden ‘crisisplan’

van de federale Belgische regering gaat het btw-tarief in de bouw binnenkort omhoog van 19,5 naar 20,5 procent.

Door de zware inleveringen en nieuwe belastingen daalt de koopkracht, zodat elke renteverlaging welkom is.

Koopkracht gedaald

Volgens verschillende berekeningen is de koopkracht van de Belgische gezinnen sedert het aantreden van de roomsrode regering Dehaene al met 7 procent gedaald. Die toestand zal nog verslechteren omdat volgend jaar op de prijscompensatie wordt beknibbeld en in 1995 en 1996 geen loonsverhogingen worden toegestaan.

Alleen al door de inflatie van minimaal tussen de 2 en 3 procent gaat de koopkracht dus opnieuw achteruit om nog maar te zwijgen over de nieuwe lasten die de bevolking dan aan den lijve zal ondervinden.

Reageer op dit artikel