nieuws

Ballast Nedam bouwt mee aan Canadese brug

bouwbreed Premium

Ballast Nedam neemt voor 20 procent deel aan de bouw van een brug tussen Prince Edward Island en New Brunswick aan de oostkust van Canada. Op de totale aanneemsom van f. 1,18 miljard komt dit aandeel neer op ruim f. 240 miljoen. In de combinatie werkt Ballast Nedam samen met Strait Crossing uit Canada, Morrison Knudson uit de Verenigde Staten en met GTM uit Frankrijk.

Ballast Nedam kreeg de uitnodiging om mee te doen aan de gezamenlijke onderneming door de ervaring die het concern opdeed met soortgelijke bruggen. Te denken valt hier aan de Storebelt Westbrug in Denemarken, de King Fahd causeway in Saoedie Arabie en de Nederlandse Deltawerken.

Het concern neemt deel aan het ontwerpen en bouwen en aan de bedrijfsvoering van de brug. De verbinding was onderwerp van het meest serieuze milieuonderzoek dat ooit in Canada is gehouden.

De brug meet 13,5 kilometer en heft de geisoleerde ligging van Prince Edward Island op.

De bouw gebeurt door middel van voorgefabriceerde betondelen. De oplevering staat voor 1997 op de lijst. Het contract omvat naast de uitvoering van de brug ook de exploitatie en het onderhoud voor een periode van 35 jaar. Het po is in handen van de particuliere Strait Crossing Ontwikkelingsmaatschappij. Deze wordt gefinancierd door het bedrijfsleven terwijl ook de overheid voor een deel meebetaalt.

Na de oplevering verdwijnt de veerdienst die nu zon honderd jaar de verbinding tussen het eiland en New Brunswick onderhoudt. De jaarlijkse kosten voor de Canadese belastingbetaler zullen in beginsel gelijk blijven aan de prijs die men nu voor de veerdienst betaalt. Deze heffing houdt na 35 jaar op te bestaan omdat de brug dan wordt overgedragen aan de Canadese staat.

De European Storebelt Group heeft het hefschip Svanen dat bij de bouw van de Deense brug is gebruikt verkocht aan Strait Crossing. De Svanen zal enigszins moeten worden aangepast om de 7000 ton zware elementen te ke vervoeren en plaatsen.

Reageer op dit artikel