nieuws

Amsterdams ‘intelligent wonen’-po van start

bouwbreed Premium

Vandaag opent wethouder Genet van Volkshuisvesting het informatiecentrum van het eerste ‘intelligente appartementencomplex in Amsterdam. Na vijf jaar onderzoek en voorbereiding wordt hiermee de eerste grootschalige toepassing van het ‘smart wonen’principe in Nederland aan het publiek gepresenteerd.

Het betreft een complex van 106 koopappartementen, die vanaf begin 1994 aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam worden gebouwd. Initiatiefnemer Amstelland Vastgoed heeft voor dit po, getiteld ‘mY Side, de plannen ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam.

De nieuwbouw aan het IJ is ontworpen door De Architecten Cie te Amsterdam en wordt uitgevoerd door Teerenstra te Heiloo. De appartementen worden gekenmerkt door een hoog uitrustingsniveau. Doel van de toepassing en koppeling van specifieke elektronische systemen is het verbeteren van de woonomgeving in termen van veiligheid, comfort en milieu.

Zo zijn de woningen naast een huistelefooncentrale voorzien van een elektronische beveiligingsinstallatie waarbij sociaal alarm (een noodoproep) naar omwonenden of naar een meldkamer mogelijk is. Daarnaast beschikken de appartementen onder andere over een video-intercom waarbij het beeld van mensen die hebben aangebeld op het televisietoestel wordt ontvangen en oproepen ke worden doorgeschakeld.

Amstelland Vastgoed werkt op technologisch vlak samen met Kabel Televisie Amsterdam (interactie audio- en video-kabelaansluiting), GTN (gebouw- en woningautomatisering), PTT Telecom (telecommunicatie), Legrand (elektraschakelingen) en Randon (alarmcentrale). Het po zal naar verwachting een voorbeeldfunctie hebben voor soortgelijke projecten in binnen en buitenland.

Reageer op dit artikel