nieuws

Zoab even veilig als ander asfalt

bouwbreed

Wegen die zijn aangelegd met zeer open asfalt beton (Zoab) zijn net zo veilig als andere wegen. Ook is de kans op een ongeval niet groter. Bij regen is het risico van ongevallen op Zoab-wegen even groot als op wegen met dicht asfalt.

Dat constateert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na een onderzoek dat ze in opdracht van Rijkswaterstaat heeft uitgevoerd.

Het instituut stelt daarbij dat nader onderzoek nodig is naar de consequenties van de veiligheidswinst -zoals verbetering van het zicht- van Zoab. In de praktijk blijkt namelijk die winst voor een deel te worden verminderd doordat het Zeer Open Asfalt Beton leidt tot zowel hogere snelheden als kleinere afstanden tussen de auto’s.

Aanleiding voor het onderzoek was een dodelijk ongeval op rijksweg 34 bij Anloo in Drenthe. Bij dat ongeval werd een relatief lange remweg geconstateerd. Sindsdien bestaat de indruk dat Zoab onveilig zou zijn. Daarom heeft Rijkswaterstaat een onderzoek laten instellen.

Zoab wordt sinds 1987 op de Nederlandse wegen toegepast.

Naast de vermindering van het geluid geldt als belangrijk voordeel het vrijwel ontbreken van water op het wegdek bij regen. Hierdoor wordt het gevaar van aquaplaning en opspattend water verminderd.

Reageer op dit artikel