nieuws

Zelfrijdende 10-tonmeter snel-opbouwkraan

bouwbreed

Bouwbedrijf Mackloet BV uit Oude-Tonge is eigenaar geworden van een door TeKa Kranen BV uit Hoorn geleverde 10 tonmeter kraan. Het bouwbedrijf zal deze kraan inzetten bij de bouw van woningen.

De kraan, van het type Superrapid FSB18I, is gefabriceerd door de Italiaanse kranenbouwer Ferro, die een ruim 60-jarige ervaring op dit gebied heeft. Het betreft een snelopbouwkraan die binnen tien minuten vanuit transportstand tot werkstand langs hydraulische weg opgesteld kan worden. De mast van deze kraan is opgebouwd uit een vierkant, verzinkt, kokerprofiel. Dit profiel geeft de nodige stijfheid aan de mast en maakt het tevens mogelijk dat de hijskabels weggewerkt worden. De mast heeft een hoogte van 16 meter.

De giek heeft een lengte van 18 meter. De haakhoogte varieert van 16 tot 19 meter. De hijslast op 9,8 meter bedraagt 1000 kg, op 11 meter 800 kg en op 18 meter is deze 500 kg.

De kraan heeft twee aansluitvermogens te weten eenfase 220 en driefase 380 V waarvan de laatste het meest voor zal komen. Met dit aansluitvermogen wordt bij een last van 1000 kg een hijssnelheid bereikt van 9 meter/min. De besturing van alle kraanfuncties vindt draadloos plaats met behulp van een ABB afstandsbediening.

Op het werk wordt de kraan afgestempeld op vier punten waarbij het stempelvlak 2,8 x 2,8 m bedraagt. Het gewicht van de kraan bedraagt 5000 kg excl. ballast. De kraanballast heeft een totaalgewicht van 6 ton, verdeeld over twee grote en vier kleinere blokken beton. In transportstand, voor vervoer over de weg, bedragen de afmetingen (l x b x h) 900 x 235 x 270 cm.

Zelfrijdend Het meest opvallende aan deze snel-opbouwkraan is het feit dat deze op de werkplek elektrisch zelfrijdend is. Hiertoe is door TeKa Kranen BV een elektromotor ingebouwd die zich boven de achteras bevindt. De besturing van het geheel vindt via het voorwiel plaats en geschiedt langs hydraulische weg. Deze extra mobiliteit, gevoegd bij het feit dat de kraan praktisch tegen een muur of ander obstakel geplaatst kan worden, verhoogt de inzetbaarheid in niet onbelangrijke mate.

Reageer op dit artikel