nieuws

Verbouwing Carre gereed

bouwbreed

Het nieuwe toneelhuis van het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam wordt maandag in gebruik genomen. Van een circustheater met een kleine toneelaccommodatie is Carre verbouwd tot een echt theater met een circusaccommodatie.

De belangrijkste ingreep is dat het vroegere toneeltje met de erachter gelegen stallen en kleedkamers is vervangen door een optimaal toneelhuis. De gigantische operatie op het te kleine bouwoppervlak werd jarenlang niet voor mogelijk gehouden. Desondanks nam Carre in 1988 het besluit tot de verbouwing.

Oscar Carre bouwde in 1887 zijn circustheater in negen maanden. De sloop en verbouwing duurde nu ruim een jaar.

In die periode is het theater enkele maanden voor publiek gesloten geweest. Het toneel is nu 17 meter diep, 27 meter breed en tot de rollenzolder 22 meter hoog. De toneelopening is met 4 meter vergroot tot 14 meter. Het oppervlakte van het toneel was 258 vierkante meter, en is nu 509 vierkante meter. Onder het toneel is een grote kelder waarin paarden en olifanten ke worden gestald. Het toneelfront is in overleg met Monumentenzorg in de oude stijl verbreed samengesteld.

Reageer op dit artikel