nieuws

Tegels geperst en toch met een glad oppervlak

bouwbreed

Het is mogelijk om tegels te persen met een glad oppervlak. Dat kan met een tegelpers van de Zweedse machinefabriek Machinator. De producent heeft de Machinator 400 tegelpers daartoe aangepast aan de Nederlandse wensen. Totnogtoe konden met de Machinator 400 slechts tegels geperst worden zonder toplaag en met een ruw oppervlak.

Door de introductie van een variant voor Nederland is het mogelijk geworden om tegels te produceren met kern- en dekbeton en een nagenoeg glad oppervlak. Op de Betonmarkt zijn voorbeelden van deze produkten te zien, afkomstig uit een betonfabriek in Zweden.

In Nederland is het gebruikelijk om betontegels tijdens de produktie te verdichten door trillen of slaan. De Machinator doet het anders. Hij perst de mortel met grote kracht (3900 kN) samen en zuigt het overtollige water met behulp van vacuumtechniek af, door een semi-permanent filter. Het resultaat is een tegel met hoge groene sterke en goede maatvastheid. Er is minder cement nodig (ongeveer 150 kg per 1000 kg), omdat een groter deel van het cement daadwerkelijk verhardt en bijdraagt aan de binding. Bovendien maakt het procede minder lawaai, namelijk 85 dB(A) op een afstand van 1 meter van de machine.

De aan Nederland aangepaste Machinator 400 produceert tegels met een deklaag van ca. 15 mm. Met de machine ke gewone grijze of gekleurde tegels gemaakt worden, alsmede gewassen grindtegels en gestraalde en geslepen tegels.

Het materiaal bereikt na 24 dagen een buig-treksterkte van meer dan 9 N/mm2. Volgens een toelichting zijn de vorstbe stendigheid en de slijtvastheid van de tegels beter dan van traditioneel vervaardigde betonprodukten.

De slijtvastheid is beproefd volgens een Zweedse methode, waarbij een gietijzeren schijf tegen het oppervlak draait. De geperste tegels bleven met 600 tot 700 cm3/m2 ver beneden de eis van 1000 cm3/m2.

De vorstbestendigheid is eveneens op Zweedse wijze beproefd. Het resultaat was 0,1-0,2 kg/m2 slijtage, tegenover een eis van maximaal 2 kg/m2.

De maatvastheid van de geperste steen is bijzonder goed.

Als de geperste tegels aan Nederlandse proeven onderworpen worden, zullen de resultaten niet minder goed zijn.

De importeur van de Machinator 400, Rotonde International te Delden, wijst er tenslotte op dat de machine vier stations heeft, dus voldoende mogelijkheden voor kern- en dekbeton.

Reageer op dit artikel