nieuws

Steinse aannemer gaat vrijuit door vormfout

bouwbreed

De rechtbank in Maastricht heeft de behandeling van een fraudezaak tegen aannemer A. K. uit Stein afgeblazen wegens door het Openbaar Ministerie gemaakte vormfouten. Officier van justitie mr. R. Philippart is tegen de opstelling van de rechtbank in beroep gegaan.

Volgens de rechtbank heeft de aannemer te lang moeten wachten op behandeling van de tegen hem aangespannen zaak. Hij werd 33 maanden geleden aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting van de bedrijfsvereniging voor de bouw en de fiscus.

De officier van justitie meent dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan het inzetten van zwartwerkers op bouwpoen. De aannemer zou in verband daarmee rekeningen hebben vervalst teneinde zijn deels zwarte boekhouding kloppend te krijgen. Bovendien zou hij aan het SFB en de belastingdienst te lage lonen en premies hebben afgedragen. Dit om te verdoezelen dat hij van zwartwerkers gebruik maakte. Het zou daarbij zijn gegaan om enkele tonnen.

K. ontkent de tenlastelegging.

Hij stelt dat hij het slachtoffer is van praktijken van een Belgische onderaannemer, die er koppelbaas-praktijken op nahield. Twee jaar geleden werd deze daarvoor veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf.

Te lang gewacht

Volgens de Maastrichtse rechtbank heeft de Steinse aannemer te lang op behandeling van zijn zaak moeten wachten. Ook al gelet op het feit dat er negentien maanden lang geen onderzoek zou zijn gedaan door het Openbaar Ministerie.

Mr. Philippart weet dat aan het feit dat vanwege de complexiteit van de zaak onderzoek moest worden gedaan in Belgie en Duitsland. Voorts bevreemdde het hem dat hij in juni dit jaar nog toestemming had gekregen van de rechtbank om K. te dagvaarden.

Dat moest dan wel binnen twee maanden gebeuren. Dat geschiedde. De man werd in augustus gedagvaard.

Reageer op dit artikel