nieuws

Steenfabriek Udenhout eenmaal kunstbakker

bouwbreed

Baksteengroep Desimpel heeft op waardige wijze afscheid genomen van haar inmiddels gesloten steenfabriek Udenhout. Twee maanden lang konden tien kunstkeramisten hun werk in de laatste kamer van de oude vlamoven, die daartoe speciaal is aangestoken, laten bakken. Na de ontruiming dezer dagen van het werk wordt de fabriek ontmanteld.

De kunstwerken worden van 15 januari tot en met 20 februari op de oven geexposeerd.

De van afkomst Belgische baksteengroep Desimpel omvat in totaal achttien fabrieken waarvan twaalf in Belgie, een in Engeland, een in Frankrijk en vier in Nederland. Ruim een jaar geleden bakte de groep nog in acht Nederlandse fabrieken, maar tijdens de laatste saneringsgolf zijn er vier dicht gegaan. Alleen de tunnelovens bij Timmermans in Elst, Terra in Son, Roodvoet te Maurik en Nuance Afferden zijn nog volop in bedrijf. De gezamenlijke produktie beloopt 138 miljoen bakstenen Wf.

In het kader van de sanering van de industrietak moest ook de steenfabriek in het Brabantse plaatsje Udenhout worden gesloten. Nu heeft de groep een naam te onderhouden op het gebied van het stimuleren van kunstkeramiek.

Zo is in het kantoor van de fabriek Galery Desude gevestigd en beschikt het er ook over Atelier Desude. De galerie is ondergebracht in de showroom zodat bezoekers het nuttige van het stenen uitzoeken ke combineren met het aangename van het kunst kijken.

Momenteel loopt al de achtste expositie; die van de tien wordt dus de negende.

Kunstbakken

Als eerbetoon aan het vele jaren stenen bakken in Udenhout leek het Desimpel een goed idee ter afsluiting kunstkeramiek te bakken. In december vorig jaar werden keramisten opgeroepen zich hiervoor te melden. Een selectiecommissie van vijf leden koos in maart dit jaar tien van hen uit aan het po deel te nemen.

Van de nog op het fabrieksterrein aanwezige klei konden zij hun beelden, vazen en potten maken die vervolgens in de laatste kamer van de vlamoven zijn gebakken.

De planning ervan is door het hoge luchtvochtigheidsgehalte van de afgelopen zomer enigszins uit de hand gelopen.

Door begin september kunstmatig te gaan drogen kon eind september de vlamoven worden aangestoken. Pas na twee weken werd de eindtemperatuur van 1050 graden Celcius bereikt. Deze temperatuur is een dag aangehouden waarna de oven twee weken tijd kreeg om af te koelen. Afgelopen week was het moment supreme van de ovenopening onder de gespannen ogen van de tien kunstenaars daar. Vele van de werken kwamen puntgaaf tevoorschijn; slechts een enkele bleek ondanks het voorzichtige stookproces gescheurd. In januari en februari ke de werken, waarvan enkele tot 2 m grootte, dus worden bekeken.

Inmiddels is met het verwijderen van de installaties uit de fabriek begonnen. De hallen zelf blijven in gebruik voor opslag van stenen uit de niet-Nederlandse fabrieken, bestemd voor de Nederlandse markt.

‘Udenhout’ blijft namelijk in bedrijf als centraal distributiepunt van deze stenen. Daarmee is ook het voortbestaan van Galery Desude (een samentrekking van Desimpel en Uden) verzekerd.

Reageer op dit artikel