nieuws

Staal voorkomt corrosie in verwarmingsbatterij

bouwbreed

Inatherm heeft een nieuwe serie indirect gestookte luchtverhitters Atlas op de markt gebracht. De verwarmingsbatterij hiervan is uitgevoerd in staal. Daardoor wordt spanningscorrosie voorkomen.

Verder zijn de luchtverwarmers zowel geschikt voor warmwater- als stoomvoeding.

De serie heeft capaciteiten van 7 kW tot en met 90 kW. De verwarmingsbatterij is in tegenstelling tot wat gebruikelijk is vervaardigd van stalen buizen met een grote doorlaat.

De traditionele luchtverwarmers hebben over het algemeen een batterij van een combinatie van koper en aluminium. Door het gebruik van stalen buizen wordt de zogenaamde spanningscorrosie voorkomen, zoals die volgens de leverancier, Inatherm BV, te Waalwijk wel zou ke optreden bij het gebruik van koperen buizen. Ook zijn de sta len buizen bestand tegen hogere druk en hebben door de grotere diameter een lagere waterweerstand. Hierdoor wordt tevens bereikt dat de luchtverhitter een lagere luchtweerstand en dus wordt een grotere luchtuitworp heeft. Wanneer deze uitworp beperkt kan blijven is met een motor van kleinere capaciteit te volstaan. Dat heeft energie- en kostenbesparing tot gevolg. Bovendien is staal goedkoper dan aluminium.

De lamellen van de Atlas zijn van aluminium gemaakt. Er is echter een grotere lamellenhartafstand aangehouden. De lamellen zijn derhalve breder uitgevoerd. Bovendien zijn ze dikker dan gewoonlijk. Door de grotere afstand zijn ze gemakkelijke schoon te houden, wat voor het handhaven van de capaciteit en de goede werking belangrijk is.

Reageer op dit artikel