nieuws

Restauratie Fort Kijkduin officieel van start

bouwbreed Premium

Vandaag, donderdag 25 november, geeft minister d’Ancona het officiele startschot voor de restauratie van het Napoleontische Fort Kijkduin aan de Zeeweg in Den Helder.

Voor het fort, dat tussen 1811 en 1813 met behulp van 1500 Spaanse krijgsgevangenen werd gebouwd, is een restauratieplan opgesteld dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd.

In de eerste herstelfase worden de tamboer (vooruitgeschoven verdedigingsmuur) met de fortwachterswoning en het wachthuis, de rolbrug, het dak van het reduit en het oostelijke bastion herbouwd. Ook de muren aan de oostelijke zijde van het reduit worden aangepakt, evenals de vier beuken aan de zuidkant van het fort.

Deze bieden eind volgend jaar, als de eerste fase is afgerond, plaats aan een zeearcheologisch bezoekerscentrum. Daarnaast staan ook herstelwerkzaamheden aan de overige delen van het fort op het programma, waaronder een amfitheater.

De totale kosten die met de renovatie gemoeid zijn belopen f. 18 miljoen. De eerste fase is mogelijk dank zij financiele steun van de Europese Gemeenschap, de ministeries van WVC en Economische Zaken, de provincie Noord-Holland, het Gewest Kop van NoordHolland en de gemeente Den Helder. De start van de restauratie is tegelijk het begin van de ontwikkeling van het fort tot een cultuur-historische, toeristische voorziening.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg Ameide BV naar een ontwerp van architect W. Schagen. Tijdens de restauratie zijn iedere zondag om 12 en 2 uur rondleidingen mogelijk onder begeleiding van een gids.

Reageer op dit artikel