nieuws

Recent werk Von Gerkan, Marg & Partners geboekt

bouwbreed

Het Duitse architectenbureau Von Gerkan, Marg & Partners behoort tot de vooraanstaande grote ontwerpbureaus in de Bondsrepubliek. Het werk tussen 1966 en 1988 werd met steeds wat kortere tussenpozen in drie eerder verschenen boeken gedocumenteerd. Het nieuwste boek verscheen in het Engels bij zowel Ernst & Sohn in Berlijn als Academy Editions in Londen.

Het werk van Von Gerkan en Marg varieert van high tech architectuur tot zeer uiteenlopende architectuur zoals men die over heel de wereld tegen kan komen. Het bureau heeft overigens zelf ook buiten de Bondsrepubliek enkele belangrijke complexen ontworpen en nam deel aan de prijsvraag voor het Nationaal Theater in Tokio, waar het ‘tot de beste dertig’ inzendingen behoorde.

Het werk dat in het boek is gedocumenteerd werd voornamelijk in Duitsland gerealiseerd.

Na een inleiding van Ken Powell en een bijdrage van Meinhard von Gerkan over ontwerpachtergronden, zijn de werken overzichtelijk onderverdeeld in musea, theaters en concertgebouwen, openbare gebouwen, kantoren, stedebouw, gebouwen voor openbaar vervoer en nog enkele kleinere gebouwtypen binnen het werk. Dat geldt zowel voor prijsvraagontwerpen die niet werden uitgevoerd als gerealiseerde ontwerpen. Opmerkelijk is dat het bureau bij de prijsvragen relatief veel eerste prijzen heeft gewonnen, die de naamsbekendheid hebben vergroot. Daar staat weer tegen over, dat er geen consistente ontwerplijn wordt gevolgd die gebouwen direct kenbaar maken als afkomstig uit de koker van Von Gerkan & Marg. Soms wordt wat traditioneel in baksteen gebouwd, soms in een technische architectuur die echter niet het wervende karakter kent van Britse ontwerpers. De architectuur oogt steeds degelijk en lijkt vaak met veel aandacht ontworpen en vooral ook gedetailleerd.

Soms geeft aanpassing aan regionaal materiaalgebruik verrassende nieuwe oplossingen te zien. Het gebruik van baksteenarchitectuur voor een Hamburgse winkelpassage kreeg internationaal de aandacht, terwijl een garage in Bremen eveneels opviel door het oorspronkelijke gebruik van baksteengevels. Het transparante gebouw Salamander in de binnenstad van het westelijk deel van Berlijn kreeg een dubbele gevel van glas met daartussen groen, dat ook in een centrale vide terugkeert.

Het werd zo een gebouw dat naast de openingsuren ook ’s avonds een positieve uitstraling op zijn directe omgeving heeft, zowel via etalages als de van binnenuit verlichte gevels op de verdiepingen.

Het op overdadig ruim formaat uitgegeven boek, is met dezelfde Grundtlichkeit verzorgd, uitstekende architectuurfotos, veelal in kleur en vaak paginagroot. De toelichtingen zijn zeer summier, wel zijn er van de ontwerpen plattegronden, situaties en doorsneden opgenomen als dat wenselijk was.

Zo ontstond een documentatie die een vooraanstaand Duits architectenbureau waardig is.

De lezer komt onder de indruk van het gebouwde volume, maar dit blijft binnen de hedendaagse architectuurproduktie in Duitsland ook wat braaf. Dat is zeker geen slechte eigenschap, maar soms mist het werk de spanning van de Berlijnse Salamander, die overigens maar in twee paginas kort in dit boek werd gedocumenteerd.

‘Von Gerkan, Marg & Partners’ met een inleiding van Ken Powell. Uitgave: Academy Editions Londen en Ernst & Sohn Berlijn, 1993. Formaat: 25,5 x 33 cm, 300 blz.

ISBN: 1 85490 166 4. Prijs: (gebonden) DM 147,-.

Reageer op dit artikel