nieuws

Noorse en Tsjechische kranen op AMB 2000

bouwbreed Premium

Een van de nieuwe deelnemers aan de machinebeurs AMB 2000 die begin december in Utrecht plaats vindt is Logonor Service BV uit Heeswijk.

Deelname aan eerdere manifestaties was voor dit bedrijf ook niet mogelijk daar de historie van Logonor Service nog geen jaar teruggaat. Niettemin heeft het jonge bedrijf in de afgelopen maanden reeds een drietal importen weten te verwerven waarvan enkele machineprodukten op de AMB 2000 zullen worden geintroduceerd.

Hoewel de naam Logonor in ons land een nog niet al te bekende klank heeft is het produkt van deze Noorse fabrikant hier toch reeds enkele jaren op de markt.

Bij het noemen van de naam Moelven zal zeker bij een groot aantal machinegebruikers het licht gaan branden. Het is deze multifunctionele machine die door het vroegere Munsters Erp een aantal jaren geleden naar ons land werd gehaald. In een later stadium werd zelfs de produktielijn van Noorwegen naar het Brabantse overgebracht.

Er mag van geluk worden gesproken dat Moelven niet met de ondergang van Munsters Erp is meegesleurd maar door het dochterbedrijf Mason van een vroegtijdig einde kon wordend gered.

Voormalige technici van de Moelven machine, deels met de produktie van deze kraan vanuit Noorwegen naar Nederland meegekomen, hebben het voortbestaan van dit produkt veilig ke stellen door tekeningen en produktierechten ervan te verwerven en hiermee nieuwe activiteiten te beginnen. Met de oprichting van de onderneming Logonor Works AS is in Noorwegen nieuw leven geblazen in de produktie van de vroegere Moelven machine. De machine wordt inmiddels weer in twee uitvoeringen vervaardigd.

Cobra

Logonor Service BV, een nieuw bedrijf waar echter jarenlange know how op het gebied van kranen is ondergebracht, kon eerder dit jaar met de Noorse producent overeenstemming bereiken over het importschap voor de Benelux. De resultaten daarvan zullen onder meer zijn te zien op de komende AMB 2000.

Uiteraard zal Logonor Service de universele mobiele kraan opnieuw maar dan in een verbeterde uitvoering voorstellen, niet onder de naam Moelven maar als Logonor Cobra RT 100 en AT 100. Beide kraanmodellen, een ruwterrein en all-terrainversie zijn uit te rusten met een scala van hulpstukken waaronder een breekhamer, palletvorken, boorlaffette en grijper. De machines worden geleverd met een 6-cilinder Deutz dieselmotor en de mogelijkheid van LMB-computergestuurde afstandbediening. De standaardgiek is driedelig telescopeerbaar waarvan de uitgeschoven lengte van 14 meter met een extra hulpgiek is te vergroten tot 21 meter.

Tatra

Ook van de Tsjechische C.K.D kraanfabrieken verwierf Logonor de verkooprechten voor de Benelux. Uit dit leveringsprogramma is voor de Benelux markt gekozen voor vier telescoop-autokranen, de modellen AD 20, -25, -28 en -30 waarvan de eerste twee typen op een Tatra T 815 PJ 6×6 ondserstel worden geleverd en de beide zwaardere modellen op een 8×8 onderwagen van hetzelfde fabrikaat. De machines worden standaard uitgerust met elektro-hydraulische proportionale bediening. De grootste haakhoogte van deze kranenlijn ligt op 38 meter.

Een derde importcontract tekende Logonor Service met de Zwitserse verreiker producent Jakobs. Deze machinefabrikant vervaardigt onder meer de Hercules multi-functionele verreiker die echter onder de naam Logonor Scorpio 4 x4 voor de Benelux zal worden gelanceerd. Met de standaard gemonteerde palletvorken zijn lasten tot 1000 kg tot een hoogte van 18 meter aan te reiken. De maximale last bedraagt 3000 kg.

Deze vier-wiel hydrostatisch aangedreven machine is uitgerust met een Perkins 1004 turbomotor die maximaal 84 kW afgeeft De bovenbouw is ten opzichte van de onderwagen eindloos over 360 gr te zwenken.

Reageer op dit artikel