nieuws

Noord-Holland krijgt prijs voor po zonne-energie

bouwbreed

De provincie Noord-Holland heeft in de internationale prijsvraag ‘Liguria een eervolle vermelding gekregen met haar ontwikkelingspo voor de introductie van zonne-elektriciteit in Lebak (Indonesie).

Van de 114 poen uit 42 landen werden er uiteindelijk vier bekroond, waaronder het Noordhollandse. Gedeputeerde drs. J. de Lange kreeg in Italie een zilveren plaquette.

De jury toonde zich erg ingenomen met het po in Lebak. Het is namelijk het grootste in zijn soort ter wereld. De gehele plaats Lebak krijgt stroom uit zonnecelsystemen: woningen, openbare gebouwen, straatverlichting, gemeenschappelijke dorpstelevisie, winkels, werkplaatsen etc.

Mede naar aanleiding van dit po, waarin de provincie Noord-Holland en het provinciaal energiebedrijf PEN samen drie ton investeerden, heeft de EG een initiatief genomen om anderhalf miljard mensen in ontwikkelingslanden die niet over elektriciteit beschikken, te voorzien van zonne-energie.

Daarmee wordt ook het milieu op grote schaal gediend, want er zijn bij deze energievorm geen fossiele brandstoffen nodig en ontbossing wordt tegengegaan.

Reageer op dit artikel