nieuws

Module berekent krimp en kruip bij voorspanning

bouwbreed

SCIA W+B Software te Oosterbeek heeft zijn programma Ligger-Beton uitgebreid met een voorspanningsmodule. Het programma berekent na invoering van een aantal gegevens de kruipcoefficient en de krimpverkorting, voorspanverliezen en door- of opbuiging.

Het is mogelijk om bibliotheken op te bouwen van standaardprofielen met de bijbehorende gegevens en van voorspanstrengen met de bijbehorende spannings-vervormingsdiagrammen.

Behalve de voorspanningsmodule voor Ligger-Beton heeft SCIA W+B Software nog een nieuw produkt, een belastingengenerator. Deze is bedoeld voor tweedimensionale raamwerken. Na analyse van de constructie kan met behulp van dit programma elk element belast worden, ook met wind- en sneeuwbelastingen.

Het is mogelijk allerlei belastingen met elkaar te combineren. De generator zorgt automatisch voor belasting volgens de TGB1990.

SCIA W+B Software heeft voor de betontekenaar en -constructeur 22 programmas te bieden. Een nieuw programma is X-Concrete, waarmee beton driedimensionaal gemodelleerd kan worden, al of niet met wapening. X-Concrete is ontwikkeld door het Finse bedrijf Tekla, op basis van een driedimensionaal programma voor staalconstructies. Het programma maakt gebruik van elementen, die met behulp van macros met elkaar verbonden worden. De resultaten worden in drie dimensies in een database opgeslagen. Het is de bedoeling dat rekenprogrammas van de gegevens uit die database gebruik ke maken.

Reageer op dit artikel