nieuws

Licht winterse week

bouwbreed Premium

Tijdens het afgelopen weekeinde is Nederland geteisterd door de eerste grote najaarsstorm van het seizoen. Langs de westkust en boven het IJsselmeer woedde enige tijd een west tot noordwesterstorm en in het Zeeuwse kustgebied werd windkracht 10 (zware storm) gemeten. In rukwinden schoot de wind uit tot maximaal 110-115 km/uur. Verder veel, veel regen! Op Texel ving Den Hoorn tussen vrijdagmiddag en maandagmiddag maar liefst 60 mm op en in Duitsland gisterochtend een etmaalsom van 90 mm in Flensburg. Achter de naar de Balkan wegtrekkende en opvullende depressie komt een klassiek winterse drukverdeling tot stand. Het krachtige Siberisch-Russische hogedrukgebied breidt zich westwaarts uit terwijl de Noordzee voor depressies wordt dichtgespijkerd door een Atlantisch hogedrukgebied. Het gevolg is dat oostenwinden koude lucht uit Rusland gaan aanvoeren.

Daarin vriest het de komende nachten licht, met overdag maxima van rond 3 grC. Wel droog weer met af en toe zon.

Of het licht winterse weer het voorspel is van een grote winter laat zich moeilijk raden, maar volgens de Duitse voorspeller Roder kan de winter net zo koud worden als 1940, 1947 en 1963.

Weersverwachting voor woensdag: Droog en perioden met zon.

Middagtemperaturen rond 2 grC en ‘snachts -1 gr tot -5 grC.

De oostelijke wind is matig.

Dinsdag zon onder: 16.44 woensdag zon op: 08.03

Reageer op dit artikel