nieuws

Kroner werd niet pessimistisch, maar raakte gehard in de strijd

bouwbreed Premium

Anthony Kroner is in nauwelijks anderhalf jaar als kasteelheer (wijnproducent) te Sainte-Foy La Grande (Bordeaux) ‘a wiser and a sadder man’ geworden, naar Shakespeare in een overigens andere situatie opmerkte. Hij, Kroner, is niet pessimistisch geworden, eerder gehard in de strijd. De vorige week had ik het over zijn begin als viticulteur, dezer keer over de stand van zaken aan het eind van zijn tweede oogst.

Bijna aan het eind van het jaar noemen we de afgelopen zomer een ramp, of een met wat meer regen dan zon, dat hangt af van de mate van orthodoxie van uw geloofsleven. Maar in Bordeaux zag men het tot een paar weken voor het begin van de oogst nog niet zo somber in.

Voor de wijnbouw waren lente en zomer redelijk. Er viel weliswaar af en toe flink wat regen, maar die werd afgewisseld met wekenlange perioden van zon en warmte, waarin de druiven letterlijk hun essentie verder konden ontwikkelen. Maar toen keerden de kansen. Midden augustus begon het weer te regenen, de droogteperioden werden steeds korter en op het laatst bestond de indruk dat de kraan niet meer dicht te krijgen was.

Kroner, die de tweede week van september met de oogst wilde beginnen, werd door zijn oenoloog thuis gebeld met de mededeling dat het weinig zin had om naar Sainte-Foy te komen, omdat de druiven amper negen graden suiker hadden.

Een week later was dat slechts een halve graad meer, maar langer uitstel zou riskant zijn omdat in de niet aflatende regen het gevaar voor pourriture (schimmel) zeer nabij kwam.

Dus reisde hij af, in gezelschap van zijn zoon en twee van diens Leidse studiemakkers; drie interimleden van de plukploeg van toen. Want het merendeel zou handmatig worden geoogst, had Kroner zich voorgesteld. Het zou niet de laatste opgegeven ambitie zijn.

Aan het eind van de eerste tienurige plukdag in de stromende regen, waarbij ze op canvas laarzen tot ver in de sopperige gele klei zakten, was iedereen ervan overtuigd dat de mens soms uit een hoger percentage water bestaat dan wat biologen daaromtrent leren.

Handmatig oogsten levert een betere kwaliteit druiven op, maar nog afgezien van het feit dat het driemaal zo duur is, duurt het veel langer. Kroner besloot na een paar dagen dat op bereikbare delen van de wijngaarden, de machine het werk zou doen. Het is een angstaanjagend gezicht, zon jumbo in de weke grond door de struiken te zien schaatsen, achter zich bandensporen als de loopgraven uit de eerste wereldoorlog.

Maar toen ging het inderdaad snel, afgezien van nog wat kleine tegenslagen. Zoals het moment dat de al bijna lege tombereau (wagen voor druiventransport) zijn diensten staakte, omdat er een tak tussen de druiven het draaien van de wormas frustreerde. Terugdraaien met veler handkracht was onmogelijk en ook met hulp van een haastig aangevoerde enorme Bahco lukte het niet. Tot iemand, op zijn hurken in de druivenmassa, het probeerde met een klein ijzerzaagje. En dat werkte. Een kleinigheid misschien, maar omdat het stukje hout de gehele keten van druif tot pressoir belemmerde, toch even reden tot paniek.

De vinificatie geschiedde voor de eerste keer in de nieuwe kuipen van inox (roestvrij staal) en temperatuurgecontroleerd met behulp van de indrukwekkende groupe de froid. Het binnenhalen van een paar ha aan blauwe druiven, eveneens machinaal, was een paar dagen later het sluitstuk.

Of eigenlijk niet, want Kroner liet op advies van de oenoloog wat witte druiven hangen met goede kans op een (edele) schimmel, om ook wat mooie moelleux (halfzoete wijn) te maken.

Hoe is de stand van zaken nu bij Chateau Haut Mourleaux? In voorbereiding zijn drie typen: 140 hl droge witte, een assemblage van twee derde Semillon en een derde Muscadelle, naar verwachting van boven gemiddelde kwaliteit; 70 hl rode, gemaakt van twee derde Merlot en een derde Cabernet Franc, kwalitatief eveneens ruim voldoende, nog geen houtrijping, daarmee wordt het volgend jaar begonnen.

Tenslotte een kleiner volume (35 hl) moelleux, later geoogst van oudere Semillon-stokken. Botteling van de droge witte is in de loop van het komend voorjaar te verachten, van de andere typen wat later.

Van de voortgang van deze vaderlandse primeur-in-denvreemde houd ik u op de hoogte.

Reageer op dit artikel