nieuws

Japanse bouwer bezwijkt onder miljarden schuld

bouwbreed Premium

Het Japanse bouwbedrijf Muramoto Construction Co. heeft uitstel van betaling aangevraagd. De onderneming heeft namelijk een schuld bij vijftig banken van f. 10,2 miljard (!); de grootste aller tijden. Er wordt gezegd dat het tien tot vijftien jaar kan duren voordat Muramoto weer op de been is.

Het bouwbedrijf werkte voornamelijk voor de overheid. In de jaren tachtig, toen de vastgoedprijzen de pan uit rezen, dacht Muramoto zoals zoveel ondernemingen zijn slag te ke slaan. Er werd veel geld gestoken in onroerend goed. Ook golfbanen, die later niet bleken te renderen, vormden naar de mening van Muramoto een goede belegging.

Twee jaar geleden, toen de ‘economische zeepbel’ in Japan barstte, moesten veel bedrijven het hoofd in de schoot leggen, ook bedrijven waarmee Muramoto zaken deed. Muramoto heeft het nog lang volgehouden, maar heeft de banken in Japan wel getroffen op het moment dat zij al omzichtig te werk gaan met hun kredieten in een periode van recessie die de ergste is sinds de oliecrisis van 1973.

Volgens de Financial Times verkeren ook andere bouwbedrijven met onroerend goedactiviteiten in de gevarenzone.

De og-markt in Japan staat er op dit moment uiterst beroerd voor. Daarnaast loopt het aantal bouworders dramatisch terug. Begin deze week werd be kend dat de top bouwondernemingen 22,3 procent minder orders verwierven dan in dezelfde periode 1992.

Kleintje Het is de vraag of de ongeveer vijftig banken die erbij zijn betrokken, de schade beperkt ke houden en of de surseance zich niet uitbreidt tot andere bouwondernemingen. Het ministerie van financien en de centrale bank hebben laten weten dat de zaak niet moet worden opgeblazen. Zij menen dat het uitstel van betaling niet zal leiden tot ontwrichting van het Japanse bankstelsel.

Een functionaris van de centrale bank verklaarde dat de surseance ongetwijfeld negatieve gevolgen heeft voor de betrokken banken gezien de omvang van de schulden. De banken staan echter financieel sterk en ke die gevolgen wel het hoofd bieden, zo zei de ambtenaar. De centrale bank zal de verdere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

De banken die het meeste dreigen te verliezen, zijn Daiwa Bank, Nanto Bank, LongTerm Credit Bank en Dai-Ichi Kangyo Bank. Deze vier hebben op het bouwbedrijf in totaal f. 2 miljard te vorderen.

Muramoto, nummer 24 in Japan, telt ongeveer 2200 werknemers. Het uit 1908 stammende familiebedrijf staat niet genoteerd op de effectenbeurs van Tokyo en is tot maandag eigenlijk nooit in de publiciteit geweest. In de twaalf maanden tot en met juni zette het voor f. 5,07 miljard om. In die periode ontstond er een verlies van f. 48,7 miljoen, voornamelijk veroorzaakt door rentebetalingen.

Reageer op dit artikel