nieuws

Haags protest bij eerste rit HST

bouwbreed Premium

Het Haagse gemeentebestuur heeft de eerste kennismakingsrit -voor genodigden- van een Franse hoge snelheidstrein door Nederland aangegrepen om minister MaijWeggen en de hoofddirectie van de Nederlandse Spoorwegen nog eens te wijzen op de noodzaak van een aansluiting van Den Haag op de Hoge Snelheidslijn Brussel-Rotterdam-Amsterdam.

Volgens de gemeente is een aansluiting op de HSL essentieel voor ‘een bij uitstek internationaal georienteerde stad als Den Haag’. Bovendien kleven er behoorlijk wat nadelen aan een HSL-trace door het Groene Hart, zoals het kabinet wil. Er wordt amper winst in reistijd geboekt, het milieu wordt zwaar belast, de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied loopt vertraging op, en er wordt een veel te groot beroep gedaan op de toch al spaarzame middelen voor het openbaar vervoer.

Den Haag meent daarom dat er beter gebruik kan worden gemaakt van het bestaande Randstadtrace, overigens wel nadat dat is aangepast en vernieuwd. De Hogesnelheidstrein, die de hele week nog door Nederland zal rijden, werd bij aankomst in Amsterdam getroffen door een actie van machinisten, die een blokkade opwierpen. Zij zijn ontevreden over de plannen van de spoorwegen om de efficiency te verbeteren.

Reageer op dit artikel