nieuws

Geen uitgesproken warm jaar meer

bouwbreed

Aan de reeks uitgesproken warme jaren komt dit jaar hoogstwaarschijnlijk een einde. De omslag naar koud weer, welke zich tijdens de zomermaanden heeft voltrokken, duurde in oktober voort. Van Mourik (Bilthoven) schat dat het jaargemiddelde op 9.7 grC uitkomt.

Dat is maar 0.3 grC boven het langjarige gemiddelde. Mocht december zeer koud worden dan is de kans op een ondermaats jaar niet uitgesloten.

Het slot van oktober is heel koud geweest (Groesbeek maximaal 2.4 grC) en ook november begon gisteren veel te kil voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen omstreeks 3 grC-4 grC. De komende dagen gaan de temperaturen geleidelijk omhoog. Rond een depressie die zich van Portugal (Lissabon gisterochtend 86mm etmaalregen) naar Biskaje verplaatst circuleren vochtige en zachte luchtmassas die richting onze streken worden gestuwd. Het binnendringen gaat op woensdag en donderdag met plaatselijk wat regen gepaard maar een overgang naar onbestendig herfstweer is voorlopig niet aan de orde.

Hogedrukgebieden boven Noord- en Oost Europa versperren depressies namelijk de toegang tot het Europese vasteland.

Weersverwachting voor woensdag: Wolkenvelden en een kleine kans op wat regen.

Middagtemperaturen omstreeks 10 grC en een matige zuidoosten wind.

Dinsdag zon onder: 17.06 woensdag zon op: 07.38

Reageer op dit artikel