nieuws

Duitsers gaan metronet in Kanton aanleggen

bouwbreed

Een Duits consortium onder leiding van Siemens en AEG heeft de opdracht gekregen in in de Chinese gemeente Kanton een metro aan te leggen. De opdracht vertegenwoordigt een waarde van ruim f. 800 miljoen.

Dat gebeurde tijdens een bezoek van een Duitse delegatie onder leiding van bondskanselier H. Kohl aan Peking. De regering in Bonn zegde toe de helft van dit bedrag te financieren met laagrentende ontwikkelingskredieten.

Duitsland kreeg verder opdrachten in het vooruitzicht gesteld met een totale waarde van ongeveer f. 2,3 miljard. Bij die gelegenheid liet de Chinese premier Li Peng weten dat het land de investeringsbeperkingen zal verminderen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse handel rekende eerder voor dat het tekort op de han delsbalans dit jaar naar verwacht zo’n f. 18 miljard zal bedragen. Het ministerie verklaarde het tekort met een sterke binnenlandse vraag, hoge binnenlandse prijzen, het tekort aan exportmiddelen en met tekortkomingen in infrastructuur en vervoer. In de eerste negen maanden van dit jaar kreeg China buitenlandse investeringen ter waarde van zo’n f. 166 miljard. Tot op heden werd daarvan slechts f. 30 miljard gerealiseerd. In 1992 werd 19 procent van de toegezegde investeringen gerealiseerd tegen 63 procent in 1987. China verklaart deze afname met de kredietschaarste in het land. Buitenlandse investeerders staan daarbij voor het probleem dat men steeds moeilijker de Chinese munt tegen buitenlandse valuta kan omwisselen.

Reageer op dit artikel