nieuws

Cinema Glasgow hersteld met Nederlandse elementen

bouwbreed

De gevel van de Classic Cinema te Glasgow in Groot-Brittannie is geheel gerestaureerd met betonelementen van Hibex te Hoogkerk bij Groningen. ‘De mensen ke bijna niet geloven dat dit beton is’, aldus J. van den Berg van Hibex. Het gebouw ziet eruit als nieuw.

Beton Frans van Velden De Classic Cinema te Glasgow dateert van het begin van deze eeuw en was hard aan renovatie toe. Ook de voorgevel is aangepakt. Hij is gerestaureerd met behulp van door Hibex vervaardigde elementen, gemaakt van PGVC (Polymeer Glasvezel Versterkt Cement).

PGVC is een variant van GRC (Glassfibre Reinforced Cement) waaraan polymeren zijn toegevoegd.

Het is gebruikelijk om GRC te spuiten. In plaats daarvan heeft Hibex het gegoten in mallen met tegenmallen. Op die manier ging weinig materiaal verloren en werd een kwalitatief hoogwaardig produkt verkregen. Bovendien bleef de hoeveelheid afval beperkt en werd de fabriek minder vuil, met als gevolg betere arbeidsomstandigheden.

Alle delen van de gevel van de Cinema zijn vervangen door elementen van PGVC-beton.

De gevel is vooraf bewerkt, om een goed positief te krijgen.

Daarna zijn afdrukken gemaakt en naar de fabriek gestuurd. Die afdrukken deden dienst als bekisting.

Vloeibaar

PGVC-beton is een mengsel van cement, water, gechopte glasvezels en polymeer. De dunvloeibare massa liet zich goed verwerken en werd met een kleine amplitude getrild. In de elementen zijn roestvaststalen hulzen, bouten en dergelij ke opgenomen voor de bevestiging aan de gevel.

De PGVC-elementen zijn vervaardigd met glasvezels van Pilkington. Omdat glas de alkali-silica-reactie (ASR) kan veroorzaken, voorziet Pilkington de vezels van een dunne beschermlaag. Het produkt is dus van zichzelf alkalibestendig. Bovendien neutraliseert de polymeer het alkali-bestanddeel in het cement. Ook om die reden bestaat er geen gevaar voor ASR in PGVC-beton. Hibex kiest daarmee voor een dubbele veiligheid.

De elementen zijn voorzien van schijnvoegen, zodat de gevel er als origineel uitziet. ‘De mensen ke bijna niet geloven dat dit beton is’, aldus Van den Berg. ‘De gevel ziet eruit als van natuursteen. Wij kregen de opdracht op grond van de kwaliteit, die wij ke leveren.’ De elementen zijn deels per schip en deels per vrachtauto van Groningen naar Glasgow vervoerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels