nieuws

Certificaten, studieprijzen en 2500 lid op Betondag

bouwbreed Premium

De Betonvereniging groeit snel. In 1990 had zij ca. 1500 leden; tijdens de Betondag in de Jaarbeurs te Utrecht wordt vandaag het 2500 lid welkom geheten. Het nieuwe lid is echter niet de enige die in het middelpunt van de belangstelling staat. Er worden ook studieprijzen en eervolle vermeldingen uitgereikt voor bijzondere prestaties van sudenten. En op de Betonmarkt vindt in de loop van de dag de uitreiking plaats van zestien produkt- en procescertificaten door Kiwa NV.

Een en ander is slechts een greep uit wat er tijdens de Betondag plaatsvindt. In de Catharijnezaal worden bedrijfspresentaties gehouden, onder andere door de Certificatie-instelling BMC, Diana Analysis, Dywidag-systems, Intron, Kema, Matrix, Samaco, Schokindustrie en de VOBN.

In de filmzaal worden voortdurend films vertoond, waaronder ’s middags een presentatie van de winnaars van de Betonprijs van dit jaar.

Het 2500 lid van de Betonvereniging is aannemersbedrijf Hermes-Roepman te Berkel en Rodenrijs. Het is een bedrijf met 70 medewerkers en een omzet van ca. f. 20miljoen.

Hermes-Roepman is werkzaam in de utiliteits- en woningbouw. Een groot deel van het werkterrein betreft de aanleg van betonverhardingen voor de tuinbouw. Het bedrijf legt ca. 50000m2 agrarische betonvloer per jaar aan. Daar is ca. 15000m3 beton voor nodig.

De Betonvereniging bereidt een brochure voor over teel vloeren voor de tuinbouw en gaat in de nabije toekomst veel aandacht vragen voor dit onderwerp.

Er worden tijdens de Betondag vier studieprijzen en twee eervolle vermeldingen uitgereikt.

De laatste gaan beide naar toepassingen van beton in vloeren. Ing. N. van Bloemendaal en ing. P. Nijweide van de Hogeschool Gelderland hebben criteria opgesteld voor de meest rationele keuze voor een vloertype. Zij illustreren dit aan de hand van een vloer van hoge sterkte beton. Ir. J. Roelandts van de TU Eindhoven heeft rekenregels opgesteld voor de herverdeling van momenten in voorgespannen staalplaatvloeren.

Twee van de studieprijzen betreffen bruggen. Ir. P. Moerland van de TU Delft heeft een studie verricht naar de gevolgen van aardbevingen. Hij is hiervoor naar Italie afgereisd en heeft de studie toegespitst op de inelastische reactie van lange betonnen bruggen op niet-synchrone belastingen door aardbevingen. Ir. G.P.C. Vermeulen van de TU Delft heeft een ontwerp voor de Zeeburgerbrug gemaakt, te realiseren met de methode van de vrije voorbouw. Het bijzondere aan dit ontwerp is de toepassing van uitwendige voorspanning.

Verbindingen

Ir. W. Jansze van de TU Delft ontvangt een studieprijs voor onderzoek naar gelijmde en gevoegde verbindingen in beton. Het betreft zowel experimenten als berekeningen. De jury verwacht veel resultaat van een eventuele voortzetting van dit onderzoek. Ir. J. de Cauwer en ir. E. van Overmeire van het Laboratorium Magnel van de Universiteit van Gent tenslotte krijgen een studieprijs voor een voorstel om hoge sterkte beton te gebruiken bij de prefabricatie van voorgespannen liggers. Hun studie biedt ook inzicht in de kosten van dergelijke elementen.

De zestien certificaten die NV Kiwa uitreikt tijdens de Betondag, hebben betrekking op de kwaliteit van produkten en processen conform de regels van ISO9000. Een nieuwe categorie betreft olie-afscheiders en slibvangputten. Erich R. Moos GmbH & Co KG ontvangt een produktcertificaat voor betonnen putten, Passavant BV krijgt een certificaat voor putten van gietijzer en beton.

Een tweede nieuwe categorie betreft in de grond gevormde palen van beton. Nederhorst Grondtechniek ontvangt een procescertificaat voor het vervaardigen van vibropalen en Visser en Smit Bouw BV voor het vervaardigen van avegaarschroefpalen.

Kiwa reikt ook certificaten uit voor duikerelementen van gewapend beton en bedrijfsvloeren van gewapend beton. Tenslotte krijgen twee bedrijven een certificaat voor hun bedrijfskwaliteitssysteem. Het zijn Dy-Core Systems en Hibex Industrie voor Bouwmaterialen BV.

Reageer op dit artikel