nieuws

Bouwsparen Duitsland neemt behoorlijk af

bouwbreed

De 21 particuliere bouw–spaarfondsen in Duitsland sloten in de eerste helft van dit jaar beduidend minder contracten af dan in dezelfde periode van het vorige jaar.

In het westen van het land bedroeg de daling 4,4 procent tegen 22,8 procent in het oosten. Het laatste percentage houdt verband met een verzadiging van de vraag.

Volgens de Bond van Particuliere Bouwspaarfondsen in Bonn daalde het aantal nieuwe bouwspaarcontracten in het westen van het land tot 927000, maar blijft desondanks op een aanvaardbaar niveau. In het oosten leverde de daling een totaal van 227000 contracten op.

Ook de bouwspaarsommem namen af. In het westen met 3 procent tot DM34,6 miljard en in het oosten met 12,7 procent tot DM7,9 miljard. Medio dit jaar telde Duitsland twintig miljoen contracten met een ge zamenlijke waarde van DM741,3 miljard.

Bezuinigingen

De regering in Bonn wil evenwel de zogeheten werknemersspaartoeslag schrappen om daarmee een nieuwe bijdrage te leveren aan de bezuinigingen die DM21 miljard moeten opleveren.

De toeslag vertegenwoordigde in 1992 een waarde van DM350 miljoen. Uitbetaling van deze bijdrage aan het bouwspaarverdrag gebeurt aan burgers met een persoonlijk inkomen van maximaal DM27000. Bij elkaar gaat het hier om zes miljoen bouwspaarders.

Volgens de bouwspaarfondsen zal de voorgestelde maatregel de Duitse woningnood aanzienlijk vergroten omdat adspirant-bouwheren zo’n 667000 woningen minder zullen laten bouwen. Bonn stelt dat de uitbetaling van de toeslag ongeveer DM1 tot DM1,2 miljard aan administratie kost. De Bond van Particuliere Bouwspaarfondsen schat deze kosten op hooguit DM100 miljoen.

Reageer op dit artikel