nieuws

Bedrijf sorteert afval van renovatie-projekten

bouwbreed Premium

In Maastricht is een centrum in aanbouw voor het sorteren van afval van renovatie-projekten. Vanaf januari sorteert het containerverhuur- en transportbedrijf Weerts BV hier afval afkomstig uit geheel Nederland. Het wordt centraal gesorteerd, omdat er bij renovatie vaak geen plaats is om het afval op de bouwplaats te scheiden.

De gesorteerde materialen worden verkocht voor hergebruik. Het gaat om karton, papier, kunststoffen, staal, puin enzovoort, kortom al het bouw- en sloopafval wat bij renovatie-projekten vrij komt.

‘Bij nieuwbouwprojekten is er meestal voldoende ruimte voor het plaatsen van meerdere containers’, legt H. Steinbusch van Weerts BV uit.

‘Daar kan men het afval ter plekke scheiden. Bij renovatie, bijvoorbeeld in woonbuurten, ligt dat anders. Het centraal sorteren van afval is hiervoor een goede oplossing.’

Het sorteercentrum beslaat een totale oppervlakte van 7000m2, waarvan 4000m2 verhard met betonstraatstenen van Klaps Beton Nederland BV en 3000m2 voorzien van een monoliete betonvloer met staalvezels, 20cm. dik, uitgevoerd door Limburg Bouwsteen BV. Op het terrein komen twee sorteerhallen te staan, te bouwen door Norel BV te Apeldoorn.

Milieu-eisen

Aan het sorteren van bouw- en sloopafval worden strenge milieu-eisen gesteld. De afwatering van het terrein gaat daarom via een olie- en twee slibvangputten. Daar worden slib en minerale olien geschei den van afval- en regenwater.

‘Voorlopig is een slibopvangput voldoende’, aldus Steinbusch. ‘De tweede hebben we met het oog op de toekomst laten installeren. We verwachten een behoorlijke toename van de hoeveelheid slib.’

Weerts heeft gekozen voor het Ekotek systeem van Klaps Beton Nederland BV te Nuenen.

De betonnen putten worden vervaardigd in de fabriek te Maaseik in Belgie. ‘We hebben voor het Ekotek systeem gekozen omdat deze afscheiders de enige zijn met een certificaat’, aldus Steinbusch.

Het afscheidersysteem van Klaps Beton voldoet aan de eisen van NEN7089. Dat is vastgesteld door een onafhankelijk Duits keuringsinstituut, de Landes Gewerbe Anstalt (LGA) te Wurzburg. Het sorteercentrum wordt door Weerts BV in eigen beheer gerealiseerd. Na anderhalf jaar voorbereiding is men in augustus met de uitvoering begonnen. Over enkele maanden kan het eerste bouw- en sloopafval aangevoerd worden.

Reageer op dit artikel