nieuws

Zo oud als de bekende weg naar Rome

bouwbreed

Eigenlijk is maar een weg zo oud als de weg naar Rome: de Via Appia. De naam zal wel alles te maken hebben met de man die deze beroemde weg liet aanleggen, de magistraat Appius Claudius. Toen men in 312 voor Christus met de aanleg begon, was het de bedoeling de weg tot Capua te laten lopen: later trok men hem van Rome door tot Benevento-Taranto-Brindisi, waar het de directe verbinding werd met Griekenland.

Miljoenen voeten hebben over deze Via Appia gelopen, Romeinse legioenen, triomferende en verslagen legers zijn er langs gegaan. Via deze weg kwam het Christendom naar Europa, hierop liep Petrus toen hij uit de gevangenis was bevrijd en werd Paulus gevankelijk naar Rome gevoerd.

Geen wonder dat de politie het niet goed vond dat Italianen met oog voor historische spullen ’s avonds stiekem de grote basaltblokken waarmee de Via Appia sinds mensenheugenis is bestraat, weghaalden om er hun tuinpad mee op te vrolijken. Natuurlijk is het leuk om te ke zeggen dat je stenen van voor de jaartelling in je tuintje hebt, maar het is even logisch dat de overheid het niet leuk vindt zo’n historische weg geruineerd te zien. De dieven kregen een paar maanden gevangenisstraf, maar voor ze de cel ingingen moesten ze eerst de blokken weer op hun oorspronkelijke plaats terugleggen.

Een zelfde voorval gebeurde onlangs bij de Chinese Muur die uit dezelfde tijd stamt als de Via Appia. Chinese boeren braken kilometers van het beroemde bouwwerk af om met de stenen hutten en varkenskotten te bouwen. Zelfs het Badaling, een deel van de Muur dat speciaal voor toeristen is gerestaureerd, moest er aan geloven. De laatste berichten in de Chinese pers over de Muur luidden dat er in de noordoostelijke provincie Liaoning tot nu toe onbekende resten zijn ontdekt. Uit de vondsten van onder andere de overblijfselen van een tiental wachttorens, gebruiksvoorwerpen, kleitabletten en wapens kon men opmaken dat de Chinese Muur tot aan het stadje Dandong bij de Noordkoreaanse grens heeft gelopen en daarmee ongeveer duizend kilometer langer was.

De Chinese Muur werd voor een groot deel tijdens de Tj’indynastie (256-206 voor Christus) gebouwd om het land tegen invallen van nomadenstammen uit het noorden te beschermen. Ook latere keizers bouwden eraan. De Muur raakte in verval en werd in het begin van de Ming-dynastie (1368-1644) hersteld.

Hoewel uit historische geschriften bekend was dat de Muur verder had gelopen dan het plaatsje Shanhaiguan aan de Gele Zee, tastte men over het juiste verloop in het duister. De recente opgravingen doen nu vermoeden dat de Chinese Muur ook nog een groot deel van de provincie Liaoning omvatte en pas bij Dandong aan eveneens de Gele Zee zijn meest noordoostelijke einde vond.

Reageer op dit artikel