nieuws

‘Uivermeertjes’ nog goed voor 10 jaar zandwinning

bouwbreed Premium

Al een jaar of vijf voorzien de ‘Uivermeertjes’ bij Deest in het Land van Maas en Waal in de regionale zandbehoefte. Van Roosmalen’s Transport- en Handelmaatschappij BV, die de winning exploiteert, kan er nog tot beginjaren 2000 mee vooruit. Achter blijven dan 38 ha meertjes met 12 ha randstrook. Ze worden ingericht voor de stille recreatie van vooral de streekbewoners.

Van Roosmalen, met hoofdkantoor in Maastricht, werkt al sinds 1969 in het Gelderse.

Eerst werd de regionale zandvoorziening verzorgt vanuit de Ganzenkuil, eveneens bij Deest, er na vanuit de Berendonck onder Wychen. De laatste dient nu al jaren ook de Nijmeegse westerlingen als ontspanningsplas en -gebied.

Sinds 1988 lessen dus de ‘Uivermeertjes’ de regionale dorst naar zand en (wat) grind. Ze worden ervoor met een tempo van 500 ton per uur ofwel 600000 ton per jaar ontgrond.

Rond acht procent van de winning bestaat uit grind.

Zandzuiger

Reageer op dit artikel