nieuws

Twaalf op 1000 bouwbedrijven failliet gegaan

bouwbreed Premium

Twaalf op de duizend bouwbedrijven zijn in de eerste negen maanden van dit jaar failliet gegaan. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de desbetreffende periode zijn 4777 bedrijven failliet gegaan. Dit is een stijging van 43 procent vergeleken met dezelfde periode in 1992.

Per duizend ondernemingen (exclusief landbouw en visserij) zijn in de eerste drie kwartalen van 1993 bijna zeven ondernemingen failliet gegaan, tegen vijf in de eerste drie kwartalen van 1992. Per bedrijfstak varieert dit volgens het CBS van iets meer dan drie in schoonmaakbedrijven, wasserijen en kappers, tot bijna twaalf in de bouwnijverheid.

De helft van het aantal faillissementen is uitgesproken voor besloten vennootschappen. De eenmanszaken maken eenderde van het aantal uit. In de Groningen en Friesland was de groei van het aantal faillissementen het sterkst, maar in de provincie Zuid-Holland werd het grootste aantal faillissementen uitgesproken, namelijk 1164.

Reageer op dit artikel