nieuws

Sloop Rotterdams ‘luchtspoor’

bouwbreed Premium

Aansluitend op de in gebruik genomen spoortunnel door het centrum van Rotterdam is door de bouwers daarvan begonnen met de sloop van het ‘luchtspoor’, dat plaatselijk het verlegde trace ter hoogte van het Hofplein kruist.

Twee mobiele kranen met een hefvermogen van 400 en 500 ton namen op een zondagmorgen het eerste deel weg terzijde van de reeks overspanningen met boogbruggen, waarvan er nog een op z’n plaats lag. Op de voorgrond bleef de constructie van geluidwerende wanden staan. Het in de takels hangende deel maakte deel uit van het luchtspoor dat 28 april 1877 in gebruik genomen werd en sedertdien het Rotterdamse centrum in tweeen deelde.

Opmerkelijk waren de sierlijke bijna neo-gotische consoles aan weerskanten van het trace, uitgevoerd in gietijzer. Het verdwijnen van het verhoogde spoortrace maakt een grootschalige stedebouwkundige invuloefening mogelijk, varierend van een groot plein voor de markt tot hoge kantoorbebouwing, waarbij rekening wordt gehouden met de dubbele tunnel onder de grond.

Reageer op dit artikel