nieuws

Nog geen verbetering van bouwactiviteiten in VS

bouwbreed

Volgens de berekeningen van F.W. Dodge zijn de bouwactiviteiten in de VS in augustus weer wat teruggelopen. De waarde van alle contracten zakte vergeleken met juli met 1% naar $255,7 miljard.

In de huizenbouw vertoonde alleen de markt voor eengezinshuizen een kleine verbetering; een stijging met 1%. De lage hypotheekrentes in Amerika beginnen klaarblijkelijk eindelijk wat effect te hebben.

De markt voor huizen met meerdere appartementen is echter nog steeds verzadigd en de activiteiten daar daalden verder.

Volgens Robert A. Murray, de vice-president voor economische zaken van Dodge, is het de vraag of de groei in de bouw van eengezinshuizen zich door zal zetten. ‘De negatieve factoren die tot nu toe het effect van de lage rentes zijn tegengegaan -waaronder het feit dat consumenten nog steeds weinig vertrouwen hebben in de toekomst en een zwakke economie in het Noordoosten en Westen van de VS- zijn nog steeds aanwezig.’

De bouw buiten de huizensector liep terug met 2%, vooral als gevolg van een daling met 9% in de commerciele en industriele bouwsector. Zowel de bouw van kantoren en hotels is vrijwel tot staan gekomen, omdat de markt daar nog altijd oververzadigd is. Er worden in de VS wel nog winkels gebouwd. In die sector is de activiteit de hoogste in drie jaar.

Volgens Murray zijn ‘winkels en scholen (een stijging met 4%) de enige sterren voor de niet-residentiele bouw in 1993’.

De openbare en utiliteitsbouw daalde in augustus met 3%; er worden minder bruggen en rioleringen aangelegd en er worden minder poen uitgevoerd voor het verbeteren van rivieren en havens. Het enige hoopvolle teken in deze sector zijn de toenemende activiteiten in de bouw van wegen en watersystemen. De wegenbouwpoen stegen de eerste acht maanden van 1993 met 12% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, een gevolg van speciale stimuleringsmaatregelen afgekondigd door president Clinton het afgelopen voorjaar.

De totale waarde van alle bouwcontracten blijft echter stijgen, tussen januari en augustus was dat 3% meer dan in dezelfde periode in 1992. De meeste groei vindt plaats in het zuiden van de VS, een stijging van 9%. Het noordoosten en het midden-westen klommen 3% terwijl het westelijk deel van de VS achteruit gaat (een daling van 3%). Door al deze ontwikkelingen is de Dodge-index, die wordt bijgesteld voor de invloed van de seizoenen, in augustus gedaald naar 99. In juni bereikte de index zijn hoogste stand dit jaar (104). De eerste vijf maanden van 1993 was de index gemiddeld 98.

Reageer op dit artikel