nieuws

Nieuwe versie WordPerfect komt eind december

bouwbreed

Eind december komt WordPerfect met een nieuwe versie van hun tekstverwerker voor de Windows-omgeving. Deze WordPerfect 6.0 for Windows is geheel herschreven en bevat evenals zijn concurrent van Microsoft die omstreeks dezelfde tijd zal verschijnen een zekere mate van intelligentie. Het programma is bovendien zo samengesteld dat elke gebruiker er een geheel eigen aanblik van op het scherm kan creeren.

WordPerfect is een zeer goede bekende op de markt van tekstverwerkers. Het merendeel van de tekstverwerkingspakketten dat onder DOS verkocht werd was van WordPerfect. het bedrijf is lang op dit spoor blijven zitten, zeer tot genoegen van talloze gebruikers die dik tevreden zijn met tekstverwerking onder DOS.

De laatste versie van WordPerfect voor DOS, ook versie 6.0, is zelfs zo aangepast dat het een volledig grafisch pakket is.

Van dit programma hopen we voor de DOS liefhebbers volgende maand een indruk te ke geven. Alhoewel WordPerfect kennelijk het belang van een grafisch aanblik op het scherm hoogschat, heeft het bedrijf toch niet direct de omslag naar Windows succesvol weten te maken. De eerste versies van WordPerfect for Windows waren traag. Deze nieuwe versie is daarmee niet te vergelijken. Dit is een compleet ander programma. Er is sprake van een scherm wat zich aanpast aan het gebruik van het moment. Wilt u een afbeelding bewerken, dan verschijnt een knoppenbalk in beeld die u de mogelijkheid geven om een bijschrift te geven of de postie, kaderlijnen of vulpatronen te wijzigen.

Templates

Het programma bevat 70 zogenaamde templates, voorbeelden die ingevuld moeten worden. Er zijn templates voor veelgebruikte formulieren, faxen, memos nieuwsbrieven etc. Gebruikers ke deze templates veranderen zodat er een geheel eigen werkomgeving ontstaat. Voorbeeldvensters geven de mogelijkheid om vooraf te zien welke gevol gen een wijziging van de opmaakfunctie op het uiterlijk van het document zal hebben.

WordPerfect 6.0 biedt voor hen die de overgang naar Windows willen maken de beste mogelijkheden om dat zo pijnloos mogelijk voor wat betreft de tekstverwerker te doen.

WordPerfect 6.0 for DOS en for Windows hebben hetzelfde bestandformaat. Er hoeft tussen de twee produkten geen vertaalslag plaats te vinden.

Gebruikers ke kiezen voor een schermbeeld dat hetzelfde is als in de DOS-versies 5.1 en 6.0. En als je bekend bent met de toetsencombinaties die onder DOS werkten, dan kan je die ook onder Windows gebruiken. Maar het is natuurlijk met zijn geheel grafisch program ma het slimst als u van lieverlede toch op het gebruik van de muis over gaat.

Het programma laat u ook allerlei grappen met tekst uithalen. Als u tekst wilt vervormen, gaat uw gang. Daar zijn talloze mogelijkheden voor. Er zijn zeer uitgebreide spreadsheetmogelijkheden. De Engelse versie, die nu al beschikbaar is, kent een uitgebreide grammaticacontrole. Het is niet duidelijk of dat ook geldt voor de Nederlandse versie die december uitkomt.

Het programma vergt minimaal een pc met 80386 processor, 6 MB werkgeheugen en 32 Mb ruimte op de harde schijf.

Uiteraard zijn een VGA monitor en een muis vrijwel verplicht.

Reageer op dit artikel