nieuws

Isofloc toegepast bij nieuwbouw woningen

bouwbreed

In Zutphen wordt bij de nieuwbouw van 20 woningen Isofloc toegepast als isolatiemateriaal. Volgens de leverancier, Woods te Franeker, is het de eerste keer dat Isofloc wordt gebruikt in de seriematige Nederlandse woningbouw. Het gaat om negentien koopwoningen en een huurwoning. Ze worden gebouwd door Kingma Bouw te Lelystad.

Isofloc is een isolatiemateriaal van met boraten behandelde cellulose, gemaakt van oud papier. Het heeft de vorm van vlokken en wordt in de te isoleren spouw geblazen, die dan ook goed dicht moet zijn. Het materiaal is rot- en schimmelresistent en ‘heeft een vriendelijke prijs’, aldus P. de Bondt van Woods. In de markt bestaat wantrouwen voor wat betreft de brandbaarheid van Isofloc. ‘We hebben een vergelijkende brandproef genomen en op video vastgelegd.

Daaruit blijkt dat Isofloc brandvertragend en brandwerend is’, aldus De Bondt. Het is volgens hem een beslist milieuvriendelijk materiaal., gemakkelijk te verwerken en vochtregulerend. Volgens de Nibe Milieuclassificatie valt Isofloc in klasse2 van vijf klassen. Volgens die classificatie is het dan ook ‘aan te raden’. Tot voor kort werd Isofloc in Nederland gedistribueerd door Isofloc Bouwprodukten te Haarlem. Inmiddels is de verdeling overgenomen door enkele vakbedrijven, waaronder Woods te Franeker.

Zij verzorgen ook het aanbrengen van het materiaal. Isofloc wordt geproduceerd in Duitsland, door Okologische Bautechnik Hirschhagen GmbH te Hessisch Lichtenau.

Reageer op dit artikel