nieuws

Groningen gaat zijn zandwinplaatsen uitbreiden

bouwbreed Premium

Om in de vraag te ke voorzien moet Groningen zijn zandwinplaatsen uitbreiden, dat wil zeggen zowel in oppervlakte als in de diepte. Die zandwinplaatsen zijn Parkheem (Opende), Heereveld (Nieuwe Pekela), Borgmeren (Harkstede), Uiterburen (Noordbroek) en Sellingerbeetse (Vlagtwedde).

Na afloop krijgen de winplaatsen een andere functie, zo staat in de nota Ontgrondingenbeleid, die GS voorlopig hebben vastgesteld. De winning van klei is in Groningen van 180000 m3 in 1980 afgenomen naar 10000 m3 in 1984. Daarna is weer een steiging ontstaan naar ongeveer 40000 m3 per jaar. Er zijn voldoende winplaatsen om aan te vraag te ke voldoen. De verwachting is dat de steenfabrieken tot 2010 toekomen met 150 hectare. In de nota staat centraal dat de zand- en kleiwinning in beginsel alleen op de officiele plaatsen kan worden gewonnen. Daarbuiten kan alleen worden gewonnen als een ander doel voorop staat.

Bijvoorbeeld is dit het geval met de zogenaamde ‘Werkmaak-werk-poen’ waarbij de winning niet het doel is, maar waarbij uit een bepaald werk hoeveelheden specie vrij komen die elders weer ke worden gebruikt. Het is gebleken dat ongeveer dertig procent van de behoefte aan opghoogzand uit deze poen kan worden gedekt.

Reageer op dit artikel