nieuws

Grofkeramiek wil in jaar 2000 20% extra op energie besparen

bouwbreed Premium

De grofkeramische industrie van bakstenen en dakpannen in Nederland wil in het jaar 2000 een extra energiebesparing bereiken van 20% ten opzichte van 1989. Dat is vastgelegd in een meerjarenafspraak met het ministerie van Economische Zaken. Deze 20% komt bovenop de in 1990-1995 te bereiken verbetering met ongeveer 50%.

De meerjarenafspraak is ondertekend door mr. drs. C.W.M. Dessens, directeur-generaal voor energie van het ministerie van Economische Zaken, de voorzitter van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten J.H.P. Roef, en de voorzitter van de Vereniging van Dakpannenfabrikanten, mr. Th.J.M. Lenders. Ook de vermelde organisaties met ongeveer 52 fabrikanten zijn erbij betrokken.

Ze vertegenwoordigen zon 95% van de Nederlandse produktie. Om de besparing te bereiken gaat de grofkeramische-industrie onder andere de bestaande ovens moderniseren of vervangen.

De droogprocessen worden geoptimaliseerd en er worden warmtewisselaars in zowel de ovens als de droogruimten geplaatst.

Het energieverbruik in de grofkeramische industrie is ongeveer 8 PJ. Een PtaJoule is gelijk aan ongeveer 30 miljoen m3 aardgas. Het energieverbruik komt derhalve overeen met 240 miljoen m3 aardgas per jaar.

De activiteiten in deze industrie worden begeleid door Novem, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu.

Reageer op dit artikel