nieuws

Groei beroep op fonds werkloosheid houdt aan

bouwbreed

De sterk oplopende werkloosheid holt het vermogen van het algemeen werkloosheidsfonds verder uit. Het algemeen arbeidsongeschiktheidsfonds (AAf) houdt nu rekening met 214200 uitkeringen wegens ontslagwerkloosheid. Dat is 10600 meer dan bij de vorige raming.

Volgend jaar loopt het volume op tot in de buurt van het kwart miljoen.

Het fonds schat voor dit jaar een negatief exploitatiesaldo (premies minus uitgaven) van f. 1,3 miljard, terwijl eerder van f. 900 miljoen werd uitgegaan. Hierdoor nemen de reserves af en ontstaat eind dit jaar een dekkingstekort ( het verschil tussen aanwezige en benodigde reserve) van f. 1,4 miljard.

Het Planbureau gaat voor volgend jaar uit van een ww-premie van 4 procent (nu gemiddeld 1,79), maar dan nog verslechtert de reservepositie in 1994 verder.

Reageer op dit artikel