nieuws

Gemeenten moeten letten op ‘boeven’ bij aanbestedingen

bouwbreed Premium

Gemeenten moeten veel alerter zijn bij de aanbesteding van bouwwerken. Met dubieuze bv’s met een slecht verleden moet men in ieder geval niet in zee gaan. Dat zegt prof. dr. J.J.M. van Dijk, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de Directie Criminaliteitspreventie van het ministerie van Justitie. Hij komt tot die uitlating na een vergelijkend onderzoek naar maffiapraktijken in Italie en Nederland.

Belangrijk bij dat preventieve toezicht is dat zoveel mogelijk informatie wordt ingewonnen over een vennootschap. Dat zou, zo stelt Van Dijk, ke via de databank op het ministerie van Justitie waarin alle gegevens rond bv’s zijn opgeslagen. Nu nog is die databank niet opengesteld, maar daaraan wordt kennelijk gewerkt.

‘Gemeenten moeten via hun aanbestedings- en vergunningbeleid de bewegingsvrijheid van criminele organisaties beperken’, aldus de hoogleraar criminologie.

Reageer op dit artikel