nieuws

Fins parlement tegen bouw van kerncentrale

bouwbreed Premium

Het Finse parlement (rijksdag) heeft een voorstel van de regering om nog een kerncentrale te bouwen verworpen. Finland telt op dit moment vier kerncentrales. De voorstanders van kernenergie reageerden in scherpe bewoordingen op de afwijzing. Topman Tauno Matomaki van de werkgeversorganisatie verklaarde dat het besluit het leven van de Finse ondernemers er niet gemakkelijker op maakt. De voorstanders gebruikten in het debat onder meer als argument het vergroten van de werkgelegenheid.

Het regeringsvoorstel werd met 107 stemmen tegen en 90 stemmen voor verworpen. Met het besluit is althans voorlopig een punt gezet achter het Finse kernenergiedebat, dat meer dan tien jaar heeft geduurd.

‘Atoomkracht is voor de huidige regering een afgesloten hoofdstuk. We gaan ons nu inzetten voor andere vormen van energie’ aldus Seppo Kaariainen, minister voor Handel en Industrie. Daarmee zullen vooral de tegenstanders van kernenergie blij zijn. Zij noemden het besluit ‘een overwinning voor het gezonde verstand.’

Reageer op dit artikel