nieuws

Eerste ‘kringloopgebouw’ in Denemarken in gebruik

bouwbreed Premium

In Odense is Denemarkens eerste gebouw dat geheel is opgetrokken uit kringloopmateriaal in gebruik genomen. Het bouwwerk is onderverdeeld in veertien woningen/appartementen en werd gerealiseerd door een woningbouwvereniging. Bij de totstandkoming is gebruik gemaakt van onder meer ‘tweedehandse bak- en natuurleisteen, sloop- en afvalhout en vermalen beton. Het po is tevens bedoeld om te demonstreren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van kringloopmateriaal in de bouw.

In Kopenhagen wordt vanuit hetzelfde oogpunt eveneens gewerkt aan een kringloopgebouw. Hoewel in Denemarken jaarlijks 1,8 miljoen ton bouwafval loskomt, was het volgens architect Torkild Kristensen uit Odense niettemin een probleem om het juiste materiaal bij elkaar te krijgen. Toch is men daarin tot in detail geslaagd. Afgezien van enkele staalprofielen -die ondanks ernstige pogingen niet te vinden waren- leidingen, verf, glas en elektrische installaties, is alles ooit eerder gebruikt.

Vooral het honderd jaar oude hout blijkt van een uitzonder lijk hoge kwaliteit te zijn. ‘Dit heeft veel langer de tijd gehad om te groeien. Honderd jaar geleden werd er geen mest gebruikt en daarom groeiden de bomen veel langzamer. Als je het hout optilt kun je voelen dat het veel zwaarder is dan nieuw hout’, aldus Kristensen.

Daarentegen is oude baksteen van een veel geringere kwaliteit. Het project vergde vele testen om de geschiktheid van het materiaal vast te stellen.

De hiermee verbonden kosten konden worden opgevangen door subsidies van ‘Miljemeentestyrelsen’, het uitvoerend orgaan van het ministerie van milieu.

Om het handsorteren van 136000 bakstenen te voorkomen heeft het Technologisch Instituut te Arhus gekozen voor de oplossing om de muren uit een menging van zwakke en sterke stenen op te trekken.

De muren als geheel bleken uiteindelijk aan de eisen te voldoen.

Kristensen verwacht, dat het naarmate de storttarieven voor sloopafval stijgen eenvoudiger zal worden om aan gebruikt materiaal te komen. Per 1 juli 1997 moet het tarief het door de politiek in het kader van de afvalbeperking hoogste niveau hebben bereikt, namelijk f. 75 per ton (nu ruim f. 50. Als doelstelling geldt dat in het jaar 2000 zestig procent wordt hergebruikt. Momenteel is dit percentage 28, ofwel een half miljoen ton.

Reageer op dit artikel