nieuws

Creatief programma voor technische tekenaars

bouwbreed Premium

Tekenprogrammas die technische tekenaars aanspreken zijn in computerland niet bij bosjes te krijgen. Er zijn wel tekenprogrammas maar die neigen toch vrijwel allemaal naar de grafische ontwerpkant. Micrografx Designer 4.0 is een programma dat ook de technisch ontwerper zal aanspreken. De technisch tekenaar die een creatief zijpad wil betreden zou dit een tekenpakket ke vinden dat aan zijn wensen voldoet.

Micrografx was de laatste twee jaar overvleugeld door Corel dat met CorelDraw onder Windows een programma had dat op een gelikte manier allerlei ontwerpmogelijheden aan de creatieven aanbood.

Maar CorelDraw is toch meer op de grafische ontwerpkant gericht dan op typische eisen die de in de techniek geschoolde ontwerper aan een tekenpakket stelt.

Precisie

Micrografx is dus terecht in dat segment van de markt gaan zitten. Want hoewel het programma ruim gesorteerd is in typefonts (er worden er op de CD ROM 280 van het type True Type meegeleverd) en het programma ook zeer zeker goed met text om kan gaan (je kan tekst bijvoorbeeld vervormen, uitrekken, buigen etc. en dan toch nog aanpassen als dat moet) is het een meester in precisie. Je kan met Designer 32767 lagen over elkaar heen tekenen. Je kan er driedimen sionale tekeningen mee maken op drie verschillende manieren.

Elk 3D object is te roteren en kan van schaduw worden voorzien. De rotatie kan echter, maar dat lijkt geen groot nadeel, maar over een as tegelijk plaats vinden.

1 micron

Zoals gezegd, precisie en dimensionering zijn sterke kanten van Designer 4.0. Het programma is in staat om te werken met maten van 1 micron tot 1 vierkante kilometer. Dat is geen sinecure want een micron is zo klein dat geen enkele fotozetter dat aankan. Het programma kan dus met maten werken die weliswaar in een ontwerp een rol ke spelen, maar die niet op papier weer te geven zijn. Kleurenschemas zijn aangepast aan de internationale normen. Zo wordt gewerkt met Pantone, TruMatch en FocalTone. Als je helemaal het onderste uit de kan wil hebben op kleurengebied dan kan je met een bijgeleverde module je eigen menging bepalen, waarbij dan nog rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld typen rasters.

Fotos

Een andere module die het programma vergezelt heet PhotoMagic. Daarmee ke gescande fotos op alle mogelijke manieren veranderd en bewerkt worden, en ook is het mogelijk met de hand gescande beelden als het ware in elkaar laten overvloeien als het oorspronkelijke beeld niet in een keer binnen te halen was.

Designer wordt geleverd op diskettes en CD-ROM. Je hebt er wel minstens een pc met 80386 processor voor nodig en 4 Mb werkgeheugen. Het programma neemt 20 MB op de harde schijf en een VGA-monitor is noodzakelijk. Maar als men op tekenkamer iets meer wil dan is hier de mogelijkheid.

Reageer op dit artikel