nieuws

Containerkooi voorkomt zwerfvuil en misbruik

bouwbreed Premium

Het plaatsen van een kooi over een afvalcontainer lost twee problemen op. Ten eerste kan er geen zwerfvuil meer uit de container wegwaaien. En ten tweede voorkomt een kooi het ongewenst gebruik van de afvalcontainer.

Elbo Handelsonderneming te Kilder heeft zon kooi ontwikkeld. Volgens de fabrikant verdient het systeem zich in korte tijd terug. Er kan namelijk geen huisvuil of chemisch afval meer in de container gedeponeerd worden. Dat levert al gauw een behoorlijke besparing op. Bovendien bevordert de kooi het gesorteerd verzamelen van bouwafval. De stortkosten van gesorteerd afval zijn aanzienlijk lager dan die van ongesorteerd en chemisch afval.

De containerkooi bestaat uit een frame van stalen buizen met opgelast gaas. De gehele constructie is volbad verzinkt.

Het gaas heeft een maaswijdte van 50mm. De kooi heeft een ronde bovenzijde, zodat er geen vuil bovenop gelegd kan worden. Aan de zijkant zit een klep, die door een veersysteem in elke stand open blijft staan.

De kooi hoeft dus niet steeds verwijderd te worden. De klep wordt na gebruik afgesloten met een hangslot.

Een complete containerkooi bestaat uit een aantal segmenten van 2meter. lengte en twee zijhekken met of zonder extra luik. De segmenten wor den aan elkaar gekoppeld met een kliksysteem, dat alleen van binnenuit geopend kan worden. In een kooi ke meerdere containers geplaatst worden, bijvoorbeeld voor het gescheiden verzamelen van afval.

Een mogelijkheid waar de fabrikant niet op wijst is, de kooi te gebruiken voor de bescherming van andere objecten of materialen. Het door Elbo aangeboden systeem heeft geen voorziening om de kooi te verankeren, maar dat is uiteraard op te lossen. Op de containerkooi van Elbo is patent aangevraagd.

Reageer op dit artikel