nieuws

Burgemeester Brunssum vast op verdenking van corruptie

bouwbreed Premium

H. Riem, burgemeester van de Limburgse gemeente Brunssum is deze week door Justitie aangehouden. De Pvdaer wordt er van verdacht gedurende zijn periode als gedeputeerde steekpenningen vanuit de zogenoemde grondsector te hebben aangenomen. Vandaag beslist de rechter-commissaris over verlenging van de inbewaringstelling.

De Brunssumse burgemeester staat al geruime tijd op non actief. In mei van dit jaar kwam de 52-jarige Riem in opspraak toen bekend werd dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het aannemen van steekpenningen van grind- en aannemingsbedtrijven. Dit zou zijn gebeurd in de veertien jaar durende periode dat Riem gedeputeerde van Limburg was.

Tot 1990 was hij als gedeputeerde verantwoordelijk voor het Limburgse beleid op het gebied van de volkshuisvesting en grondzaken.

Direct na het bekend worden van mogelijke corruptie startte Justitie een onderzoek. Daarbij werden ook huiszoekingen bij bagger- en aannemingsbedrijven verricht. Zo werd er aangeklopt bij Aannemingsbedrijf Van de Riggelaar BV in Kerkdriel, Dekker Grind- en baggerbedrijf BV in IJzendoorn en Panheel BV uit Wessem.

Gelijk met Riem werden deze week ook drie directeuren van bagger- en aannemingsbedrijven aangehouden. Zij worden verdacht van het betalen van steekpenningen aan de burgemeester.

Na het verhoor werden zij weer op vrije voeten gesteld.

De reden dat Riem niet weg mocht ligt volgens de officier van Justitie J. Nabben onder andere aan het feit dat hij iedere medewerking weigert. Riem beroept zich al sinds de start van het vooronderzoek op het zwijgrecht en houdt dit vooralsnog vol.

Reactie

Het gemeentebestuur van Brunssum werd gisteren door de plaatselijke media van de aanhouding van de burgemeester op de hoogte gesteld.

‘Er is een stap genomen in een gerechtelijke procedure. Voor ons is er eigenlijk geen nieuws.

We hopen in het belang van iedereen dat het onderzoek niet te lang duurt. Pas op het moment van veroordeling beslist het college over volgende stappen”, aldus gemeentesecretaris Cuijpers in een reactie.

Reageer op dit artikel