nieuws

Zware tijden voor Leidse universiteit

bouwbreed

De Rijksuniversiteit in Leiden gaat zware tijden tegemoet, nu het bedrijf ABS Eurospan uit Hardinxveld-Giessendam failliet is verklaard. Dat valt op te maken uit een reactie van de Hardinxveldse advocaat mr. Lewin, die namens vier benadeelden het faillissement aanvroeg. Ook de Brabantse aannemer J. Denier laat zich in die zin uit.

Zoals bekend begon Denier vorig jaar in opdracht van ABS Eurospan (met welk bedrijf het drietal A. van Meijeren, P. van Koningsveld en R. J. Roodhart zaken deed) met nieuwbouw ten behoeve van het Sylvius-laboratorium.

Feitelijke opdrachtgever was de Rijksuniversiteit Leiden.

Die ging daarvoor in zee met het door Van Koningsveld gerunde po- en financieringsmaatschappijtje Fibomij BV. Dat moest echter voor de financiering zelf geld lenen bij ING Bank. De universiteit stond borg voor een miljoenenfaciliteit en trok zelf bovendien ruim een half miljoen uit.

Fibomij gaf ABS Eurospan (opgericht door Van Koningsveld) opdracht het gebouw te realiseren. Daarvoor was een aannemer nodig. Dat werd De Kempen BV uit Rijsbergen, het bedrijf van Denier.

Na herhaalde problemen met betaling van facturen besloot Denier in februari dit jaar de bouwactiviteiten te staken. Hij nam het recht van retentie op het complex. Maandagavond deed van Meijeren nog een ultieme poging onder het faillissement uit te komen. Hij bood via zijn raadsman mr. A.J.W. Brussee een bedrag van f. 85000. Maar daarop werd door schuldeisers niet meer ingegaan.

Volgens mr. Lewin is het de bedoeling om na ABS Eurospan ook Fibomij hard te gaan aanpakken, omdat naar zijn mening een duidelijke relatie kan worden bewezen tussen Van Koningsveld en ABS Eurospan.

Smeergelden

Daarna komt onherroepelijk de Leidse universiteit aan de beurt: ‘En dan gaan we echt op personen spelen. Het is onbegrijpelijk dat niemand bij die universiteit wil uitzoeken hoe het toch komt dat zon miljoenenpo is aanbesteed bij zulke, als onbetrouwbaar bekend staande, figuren van wie er eentje nota bene zelfs in persoon failliet was toen hij contracten ondertekende. Er is door de universiteit geen enkele controle uitgeoefend op de genen met wie ze zaken deed.’

Mr. Lewin denkt daarvoor wel een verklaring te ke geven: ‘Ik ben bang, de heren kennende, dat er smeergelden aan te pas gekomen zijn.’ Het onvoltooide gebouw heeft de universiteit volgens hem tot nu toe ook bijna een half miljoen aan renteverlies gekost. ‘Allemaal weggegooid gemeenschapsgeld. Het is dan toch stapelgek dat niemand bij de universiteit daarop eens reageert.’

Inmiddels heeft aannemer Denier het gebouw te koop aangeboden. Het moet f. 2 miljoen opbrengen, hetgeen voldoende is om alle schuldeisers tevreden te stellen: ‘De universiteit, die al miljoenen in het po heeft gestoken, mag het voor dat bedrag uiteraard ook kopen…’

Reageer op dit artikel