nieuws

Wolkenkrabber Amstelhoek uitgevoerd met Ribdeck 60

bouwbreed

Het kantoorgebouw Amstelhoek, naast het Amstelstation in Amsterdam, wordt de eerste, in staalskeletbouw uitgevoerde, meerverdiepingsbouw met staalplaatbetonvloeren in Nederland. Toegepast wordt het type Ribdeck 60 van het Engelse Richard Lees Ltd.

Het gebouw wordt met 135 meter het hoogste gebouw van Amsterdam. In mei 1995 zal de ‘wolkenkrabber’ waarin 2000 mensen ke werken, klaar zijn voor verhuur. Behalve kantoren komen er ook woningen en winkels. Het gehele po Amstelhoek bestaat uit drie wolkenkrabbers waarvan Amstelhoek de hoogste is. Richard Lees Ltd, deel uitmakend van het Engelse Trafalgar House Construction, gaat de staalplaatbetonvloeren van het type ribdeck 60 leveren en monteren. Het gaat om: 27000m2 staalplaatbetonvloer, 2000 m hoektrims, 60000 verbindingssteunen en 2300 m afsluittrims.

Het po is ontwikkeld door Bouw- en Exploitatiemaatschappij Sedijko BV, eveneens opdrachtgever. Van meet af aan is gekozen voor staalskeletbouw. Het staalskelet wordt uitgevoerd door CSM uit Hamont-Achel in Belgie. Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau ZZ+P te Amstelveen. D3BN te Amsterdam is de konstrukteur.

Pas in de ontwerpfase werd gekozen voor toepassing van staalplaatbetonvloeren. Doorslaggevend zijn de voordelen geweest op het gebied van bouwsnelheid, soliditeit en flexibiliteit. Poleider Beekman van Sedijko heeft laten weten dankzij de staalplaatbetonvloer drie verdiepin gen per week te ke bouwen. Met betonbouw zou dat volgens hem gemiddeld een verdieping per week zijn geweest. Op een wolkenkrabber van 35 verdiepingen wordt dus ruim een half jaar tijdwinst geboekt. In het Verenigd Koninkrijk heeft het gebruik van staal de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De beschikbaarheid van efficiente profielen voor de staalplaatbetonvloeren en betrouwbare lastechnieken voor het aanbrengen van deuvels, om goede krachtsoverdracht tussen staal en beton te bewerkstelligen, heeft daartoe een belangrijke bijdrage geleverd. Richard Lees Ltd, marktleider in het Verenigd Koninkrijk, voert de merknamen: Super Holorib (zwaluwstaartvormig), Ribdeck, Holodeck en Alphalok (trapeziumvormig). Zowel de trapezium- als zwaluwstaartvormige staalplaatbetonvloerprofielen worden geprofileerd in het Verenigd Koninkrijk en worden gemaakt van Brits staal. Ribdeck 60 werd door Richard Lees in 1987 ontwikkeld en op de markt geintroduceerd.

Kegvorm

Met een geintegreerd ophangsysteem in kegvorm kombineert dit profiel de voordelen van zwaluwstartvormige en trapeziumvormige profielen.

Het ophangsysteem maakt dat het aanbrengen van voorzieningen ten behoeve van de installaties eenvoudig is uit te voeren. Het gebouw wordt gefundeerd op een betonnen funderingsplaat met een dikte van twee meter. Deze plaat is gestort op boorpalen met een diameter van twee meter. De funderingspalen zijn in opdracht van Sedijko BV vervaardigd door Fundex-Verstraeten BV uit Oostburg in samenwerking met het Franse bedrijf Spie Batignolles.

Reageer op dit artikel