nieuws

Verhoeve en Faber 135 jaar

bouwbreed

Janus Verhoeve uit Sluis werd zo ongeveer 140 jaar geleden door een Belgische fabrikant van keien aan Leeuwarden verhuurd om daar bestratingswerkzaamheden uit te voeren. Nadat het karwei was geklaard, begon Verhoeve voor zichzelf.

De tweede generatie, Sjoerd Verhoeve, combineerde het vak van straatmaker met dat van cafehouder. In de oorlog werd zijn bedrijf gevorderd om vliegveld Leeuwarden voor de Duitsers in orde te maken. Hij deed dat niet helemaal naar de zin van de bezetters, met andere woorden: hij saboteerde de zaak.

Hij werd gevangen genomen en is nooit meer teruggekomen.

Zijn zoon Janus, directeur van de Leeuwarder asfaltindustrie, deed eveneens wat niet goed was in de ogen van de Duitsers.

Ook hij werd weggevoerd en kwam eveneens niet terug. Na de oorlog was er niets meer van de zaak over. De jongste zoon van Sjoerd, Theodorus Verhoeve, nam de draad in Friesland weer op en trouwde daarna een Lochems meisje. Vandaar de binding met Gelderland. Later werd het hoofdkantoor naar Hummelo overgeplaatst. Theodorus ging werken met een compagnon, de heer Faber, die in 1974 overleed. De huidige directeur Sjoerd Verhoeve en zoon van Theodorus, nam Faber’s aandelenpakket over. De nu inmiddels 76-jarige Theordus deed twaalf jaar geleden op zijn beurt de aandelen over zodat Sjoerd (46) nu eigenaar en algemeen-directeur van het bedrijf is. De naam van het bedrijf bleef Verhoeve en Faber.

De Verhoeve-groep, zoals de holding heet, groeide van 1974 van f. 4 miljoen omzet naar f. 40 miljoen nu. Er werken 125 mensen. De Verhoeve-groep met vestigingen in Hummelo, Arnhem, Irnsum en Zelhem, bestaat uit Verhoeve Milieu (bodem-, grond- en watersaneringen); Verhoeve en Faber (wegenbouwbedrijf maar ook aanleg van jachthavens en deelnemer in twee Friese asfaltinstallaties en een asfaktcentrale in Doetinchem); een deelneming in Reflectielijnen Van Velsen, die Linea Recta (markering, enz.) als dochter heeft. Verder is er sinds kort een ‘innige samenwerking’ met AHA de Man BV uit Rotterdam, specialist in het aanleggen van golfbanen. De heer De Man is algemeen adviseur van Verhoeve geworden.

Reageer op dit artikel