nieuws

Rijk moet Congresgebouw snel financieel steunen

bouwbreed

Het rijk moet vlug met f. 25 miljoen steun komen voor renovatie van het Congresgebouw in Den Haag. Anders gaat dat dicht. Dat zegt de Haagse wethouder van Economische Zaken Martini. Het rijk heeft de helft van de aandelen in het Congresgebouw, de gemeente dertig procent en het bedrijfsleven twintig procent.

De gemeente vindt dat het rijk meer moet bijdragen aan de kosten van het Congrescentrum. De stad kan daarvoor het geld niet meer opbrengen.

Het steekt Martini dat andere grote steden wel steun krijgen.

Directeur van het Congresgebouw H. Rosier, zegt de uitlatingen van de wethouder en president-commissaris ‘wel te begrijpen’, al kan hij zich niet voorstellen dat het centrum daadwerkelijk de deuren zal sluiten. ‘De gemeente heeft steeds moeten bloeden door de druk van kapitaallasten. Het rijk moet nu bijspringen.’

Daarover is overleg met het ministerie van Economische Zaken. Voor acute problemen is geen geld bij de gemeente.

Zo is de gevel van het gebouw gammel en moeten zalen worden opgeknapt. De renovatie is hard nodig om de concurrentie aan te ke. Om dat in de toekomst ook te ke, zijn er bijvoorbeeld plannen voor de bouw van een hotel op het gebouw. Volgens Rosier is het dilemma van elk congrescentrum, dat het wel door de overheid gesteund wordt, maar dat de steun nooit kostendekkend is. De betekenis van het Congresgebouw voor hotels en restaurants en dergelijke is echter meerdere malen aangetoond.

Dat levert buiten het Congresgebouw honderden arbeidsplaatsen op. Het centrum wil in de toekomst zoveel mogelijk privatiseren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels