nieuws

Oosten Duitsland bouwt te grote bedrijfspanden

bouwbreed

‘Gigantomanie beheerst de utiliteitsbouw in de toegevoegde deelstaten van Duitsland. De omvang van de bouwpoen staat in veel gevallen in geen verhouding tot de mogelijkheden van de investeerders. Dat meent directeur P. Lammerskitten van de Deutsche Bau- und Bodenbank uit Frankfurt.

Volgens Lammerskitten worden in vele takken van de industriele en algemene nijverheid te hoge eisen gesteld aan de verwachtingen van de toekomstige markt. Dit komt onder meer tot uiting in de kan toorpoen van Dresden, Erfurt en Magdeburg. Een deel van het optimisme houdt verband met het feit dat deze gemeenten hoofdsteden zijn van respectievelijk Saksen, Thuringen en Saksen-Anhalt. De bouwpoen moeten deze hoofdstadfunctie onderstrepen. De huren van kantoren in de nieuwe deelstaten maken intussen een daling door. De vergoeding voor nieuwe gebouwen ligt tegenwoordig over het geheel genomen onder de prijs voor ruimte in bestaande panden. Lammerskitten stelt nu de bouw voor van beduidend bescheidener utiliteitsgebouwen, een optie waarop nu nog een taboe rust. Ook de woningbouw zou op een heel wat soberder wijze ke worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel